Dostupni linkovi

SNS i SPS: Odvojeno na izborima u Vojvodini


Sa sastanka SNS-a i SPS-a
Sa sastanka SNS-a i SPS-a

Srbija još neće ići na vanredne parlamentarne izbore. Zaključak je koji se može izvući nakon razgovora Aleksandra Vučića, premijera Srbije i predsednika Srpske napredne stranke i Ivice Dačića njegovog najbližeg koalicionog partnera koji predvodi stranke okupljene oko Socijalističke partije Srbije.

Vučić je novinarima, nakon jednosatnog sastanka u sedištu SNS-a u Beogradu, rekao da ne bi voleo da bude prevremenih parlamentarnih izbora, ali da to, kako je naveo, zavisi od atmosfere u društvu.

“Za mesec, dva ili tri ćemo pričati sa koalicionim partnerima i reći ćemo šta mislimo o tome”, rekao je Vučić.

Dve stranke koje čine okosnicu aktuelne vlasti u Srbiji postigle su, međutim, dogovor da će na izbore u Vojvodini izaći samostalno.

“Nema potrebe da se prave predizborne koalcije da bismo preskočili cenzus, svaka stranka će sa svojim ljudima izaći pred građane Srbije, a posle toga videćemo da li ćemo moći da formiramo pokrajinsku vladu ili će neke druge političke organizacije dobiti većinu", podvukao je Vučić govoreći o izborima u Vojvodini koji će se najverovatnije održati na proleće.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

Na sastanku, kako je preneo Vučić, nije bilo reči o personalnim pitanjima, nego o planovima za budućnost Srbije i sprovođenju ekonomskih reformi.

"Da nastavimo još većom snagom i energijom ekonomske reforme, što znači punu stabilizaciju javnih finansija, reformu javnih preduzeća, završetak restrukturanja i privatizaciju, rešavanja problema u javnoj adminsitraciji, kao i da ubrzamo i napravimo dinamičan ekonomski rast i radimo na jačanju preduzetničkog duha", rekao je Vučić.

S druge strane Ivica Dačić ponudio je svoje argumente protiv raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

„Mislim da izbori nisu igre bez granica. Mom prijatelju Aleksandru Vučiću doveo sam predsednicu Afričke komisije Zumu na sastanak. I zamolio je da mu uruči knjigu 'Afrika 2063'. I onda sam rekao da ne mogu da napravim ni knjigu 'Srbija 2016' zato što premijer svaka tri meseca govori o izborima i o rekonstrukciji vlade. Znači potrebna nam je stabilnost. I ja sam zato uvek za redovne izbore, ako baš mora“, podvukao je Dačić.

Gašićeva smena u januaru

Gašićeva smena u januaru

Premijer Srbije je najavio i da će smena Bratislava Gašića, još uvek aktuelnog ministra odbrane iako je zbog seksističkog ispada pre gotovo mesec dana obećao njegovo razrešenje, biti sprovedena u januaru.

"Moguće je da ima kandidata“, rekao je kratko Vučić.

Govoreći Miloradu Veljoviću, svom novom savetniku, inače nedavno razrešenom i penzionisanom direktoru policije, Vučić je rekao da je želeo nastavi da radi sa njim jer su do sada imali dobru saradnju.

"Ministar unutrašnjih poslova je doneo odluku o smeni Veljovića jer je smatrao da tako treba i ja poštujem ministra", naglasio je Vučić.

Premijer Srbije dotakao se i telefonskog razgovora sa Mladenom Ivanićem, članom Predsedništva Bosne i Hercegovine. Njih dvojica su razgovarali uoči 9. januara Dana Republike Srpske – čije je obeležavanje Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i najave da će obeležavanju prisustvovati čitava Vlada Srbije.

Vučić, koji je potvrdio da će u subotu povodom Dana RS boraviti u Banjaluci, rekao je da je njihov razgovor bio deo redovne komunikacije i da se Srbija ne meša u unutrašnje političke odnose BIH.

"Mi želimo da sačuvamo punu stabilnost Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i celog regiona, to je naš prioritetni interes", rekao je Vučić.

On je naveo da veoma poštuje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednicu vlade RS Željku Cvijanović i da njih smatra svojim prijateljima.

"Neću da se mešam u unutrašnje političke odnose u RS, a ni u BiH, jer su moji prijatelji i Čović i Bevanda i Bakir i Zvidzić", zaključio je Vučić.

Kako se može tumačiti dogovor koalicionih partnera na republičkom nivou o samostalnom izlasku na predstojeće lokalne i pokrajinske izbore? Imajući u vidu stanje stalne napetosti pošto se iz redova naprednjaka na svakih nekoliko meseci forsira priča o prevremnom izlasku na birališta.

Dušan Spasojević, docent na beogradskom Fakultetu političkih nauka ocenjuje da to ukazuje na stanje unutar koalicije koje postoji od njenog osnivanja.

„To je jedna vrsta napetosti ili takmičenja naprednjaka i socijalista. I u tom smislu to će verovatno obeležiti vladu koliko god bude trajala. Pravi se jedna vrsta tenzije koja najviše odgovara najvećoj – Srpskoj naprednoj stranci. Ta tenzija govori socijalistima da uvek mogu biti zamenjeni nekim drugima akterima. I ta tenzija onemogućava opoziciju da normalno radi svoj posao, jer ih uvek drži pod strahom od novih izbora i kampanje."

RSE: Imate li utisak da je ovaj sastanak iskorišćen za nekakvo disciplinovanje Dačića? Da li poruka o samostalnom nastupu na pokrajinskim izborima može da ima takvo značenje?

Spasojević: Postoji teorija po kojoj su socijalisti zapravo potrebni naprednjacima da bi na lokalnim i pokrajinskim izborima ostvarili zacrtani rezultat. Tako da mislim da je pre Dačić pokušao da veže neku vrstu dogovora za republičke i pokrajinske izbore. Po onome što su izjavili nije dobio to što je tražio.

RSE: Takođe događa se jedan paralelan proces pokušaj okupljanja opozicije. Koliko ova trenutna situacija može biti korisna za opoziciju i kolika je njena šansa da u bilo kom smislu ugrozi vladajuću koaliciju?

Spasojević: Šansa za opoziciju leži u tome što je vladajuća koalicija nešto slabije pozicionirana u Vojvodini i beogradskom lokalu. Ili možemo reći da je tu opozicija manje slaba. I to stvara mogućnost da se napravi nekakav ne toliko loš rezultat. Koji bi dao neku vrstu uverenja strankama opozicije da možda na narednim parlamentarnim izborima, dakle ne potencijalnim vanrednim, nego za recimo 3-4 godine pokušaju ozbiljnije da ugroze Vučića.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG