08. januar  2016. 09.43  →  12.57 | Izvor: Tanjug, Beta

Dve osobe pronađene mrtve u opštini Rekovac

REKOVAC -

Dve osobe Jelica Stevanović (87) iz Lomnice i Milorad Živanović (68) iz Siljevice, sela u opštini Rekovac, pronađeni su mrtve u snegu, potvrdio je jutros Tanjugu predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević.

"Nesmotreno je unapred govoriti da su se smrzli. Šta se dogadjalo kada oni izadju u svoja dvorišta mi ne znamo. Njihove kuće nisu bile zavejane i odsečene od sveta, jer smo ovih dana redovno čistili puteve i ušli u svako selo i svaki sokak", kazao je predsednik opštine.

Prema njegovim rečima, J.S. i M.Ž. nisu bili beskućnici, ali su živeli sami.

Mnogo je domaćinstava u ovoj opštini u kojima sami žive stariji ljudi, a potomci su im u drugim gradovima Kragujevcu, Beogradu, Jagodini i Jelica ima dve kćerke u Kragujevcu, dodao je Đorđević.

Živanović je, navodno, u Siljevicu došao taksijem da poseti majku koja ima 90 godina, a nađen je smrznut oko 30 metara od kuće u kojoj mu živi majka. Smrt se dogodila 4. januara.

Đorđević je istakao da su svi putevi, i oni u najudaljenijim selima, očišćeni i može se doći u svako selo, svaki zaseok.

Policija još nije saopštila informacije o tim smrtnim slučajevima.

Zimska služba Rekovca stigla do svakog seoskog sokaka

U opštini Rekovac, najmanjoj u Pmoravskom okru, između Gledićkih planina i planine Juhor u Levču, svi putni pravci, državni i lokalni putevi i sokaci u 32 sela, su očišćeni od snega, čija je visina od 30 do 40 centimetara, izjavio je danas Tanjugu v.d direktora Direkcije za urbanizam i izgradnju opštine Aleksandar Antić.

Reč je o oko 150 kilometara puteva i sokaka u nadležnosti Direkcije, precizirao je Antić.

"Uspeli smo za kratko vreme, za dva do tri dana, da uđemo u svako od 32 sela opštine, tako da u opštini nismo imali zastoja na putevima u užem vremenskom periodu zbog snega. Sve puteve prvog i drugog 
prioriteta mi smo uspeli da očistimo, računajući i seoske sokake, što je vema uspešno s obzirom na količinu snega koji je napadao i na konfiguraciju terena", rekao je Antić.

Zimska služba se pokazala vrlo, vrlo efikasnom, "obezbedile smo da sve službe mogu da funkcionišu besprekorno, nigde nismo imali incidenata, postavili smo adekvatnu saobraćajnu signalizaciju, obavezna upotreba lanaca", dodao je on.

"Ni jedno selo nije odsečeno od sveta do svakog smo došli i do najzabačenijih Nadrlje i Dobroselica u kojoj živi devet stanovnika", rekao je Antić i napomenuo da "svako selo ima u proseku 30 sokaka".

"U odnosu na sve ostale opštine i grad Jagodinu mislim da smo jedina opština u Pomoravskom okrugu, koja je uspela da u svakom selu očisti sve glavne puteve i seoske sokake koji su u našoj nadležnosti", rekao je Antić.

I putevi u nadležnosti JP "Putevi Srbije", državni putevi koji prolaze kroz opštinu, Rekovac- Kragujevac - Kruševac i put Rekovac - Jagodina su prohodni.

Njih održava Javno preduzeće iz Kragujevca.

Antić je dodao i da su Ulice u Rekovcu, centru opštine, očišćene od snega, osim nekih parkinga gde ima snega zbog toga što su na njima automobili koji nisu pomerani preko praznika, neki i pet šest dana, to onemogćava da se očisti sneg.

On je dodao da su na čišćenju trotoara, pešačkih staza, ispred lokala koji ne rade i kuća u kojima niko ne stanuje, angažovani radnici lokalnog Javnog komunalnog preduzeća "Glavaja".

Zimska služba Rekovca, istakao je Antić, na zalihi ima dovoljno soli i rizle za efikasno delovanje i u narednom periodu ako zatreba.

Broj komentara: 1

Andrej  08. 01. 2016. | 13:45
samo da ne bude da se pocelo sa masovnim ciscenjem puteva dan posle ove smrti.