08. januar  2016. 13.17  →  15.49 | Izvor: Beta, Tanjug

Izbeglice nasilnici nad ženama uzdrmale Nemačku, ali i celu EU

BRISEL, BERLIN -

Izbeglička kriza u Evropskoj uniji je dodatno zaoštrena pošto je, na opšte zaprepašćenje i gnev, danas nemačka policija potvrdila da je među počiniocima pljački i seksualnog nasilja nad devojkama i ženama na proslavi Nove godine bilo i izbeglica protiv kojih sada vlada u Berlinu priprema krajnje oštre mere i proterivanje iz zemlje.

U nekim osvrtima se ocenjuje da je to izazvalo političku krizu u Nemačkoj, gde je na još većem udaru kritika politika "otvorenih vrata" za izbeglice koju sprovodi kancelarka Angela Merkel, ali i još žešće podele unutar članica EU oko rešavanja izbegličko-migrantske krize.

Migranti iz Srbije i SAD učestvovali u napadima na žene

U napadima na žene u Kelnu tokom novogodišnje noći učestvovali su i tražioci azila uglavnom sa Bliskog istoka, a identifikovani su i jedan iz Srbije, jedan američki i dva nemačka državljana.

Portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Tobijas Plate rekao je na konferenciji za štampu da je savezna policija identifikovala 31 lice koje je učestvovalo u nasilju, a da je 18 od njih podnelo zahtev za azil.

On je dodao da se većina od 32 krivična dela koja je dokumentovala policija te noći odnosi na krađu i telesne povrede.

Tri se odnose na seksualne napade, prenosi Rojters.

On je rekao da je među 31 osumnjičenim koji su ispitani bilo devet Alžiraca, osam Marokanaca, pet Iranaca i četiri Sirijca.

Među onim koji su osumnjičeni za krivična dela te noći bila su i dva nemačka državljanina, jedan Iračanin, jedan iz Srbije i jedan američki državljanin.

Tako je vidnu pažnju dobila izjava slovačkog premijera Roberta Fica da se na nasilje i silovanje žena i devojaka u Kelnu i još nekim nemačkim gradovima mora gledati i u vezi s pokoljem koji su počinili islamski teroristi u Parizu jer je "višekulturni život uobrazilja".

"Muslimanske izbeglice se ne mogu uklopiti" u evropsko društvo i vrednosti, smatra Fico, čiji su takvi stavovi dosad nailazili na zamerke u starijim članicama EU, ali i podršku u Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj.

Poražavajuće saznanje za javnost drugih zemalja EU bila je i činjenica da su nemački mediji nekoliko dana ćutali, a neki od njih priznali da su posegli i za autocenzurom, o tome da su u organizovanom nasilju, kako je to sad rekla i kancelarka Merkel, 120 žena i devojaka u Kelnu seksualno zlostavljali i opljačkali pijani i razulareni mladi "Arapi i Sevenoafrikanaci", a da policija skoro uopšte nije intervenisala.

Tek kad su nemački policijski izvori namerno pustili da poverljivi izveštaji vlastima procure u medije, saznala se jeziva istina i ispovesti napastvovanih žena na trgu u Kelnu, ali i to da su neki od uhapšenih napasnika policajcima, kako stoji u zapisnicima, rekli: "Ja sam Sirijac, morate prema meni lepo postupati, mene je ovde pozvala gospođa Merkel" ili, posle oduzimanja dokumenata s pravom na boravak "Ne možete mi ništa, sutra ću izvaditi novu dozvolu".

Kancelarka Merkel, čija je politika otvorenih vrata za izbeglice sad pod žestokim udarom, tek posle nekoliko dana izjavila je da se takvo nasilje "ne može trpeti" i da sve to dovodi u pitanje zajednička merila ponašanja i kulturu, a govori o "potpunom preziru prema ženama".

Šef Kelnske policije ide u penziju

Nemački mediji preneli su danas da će šef policije u Kelnu napustiti radno mesto u jeku kritika pripadnika njegovih snaga zbog pristupa slučajevima seksualnih i pljačkaških napada u novogodišnjoj noći.

Nemačka novinska agencija DPA i list Kelner štat-ancajger (Koelner Stadt-Anzeiger) objavili su, pozivajući se na regionalne vladine izvore, da će Volfgang Albers otići u prevremenu penziju. Vlasti su ranije saopštile da je više od stotinu žena podnelo krivičnu prijavu zbog seksualnog napada i pljačke tokom novogodišnje noći, uključujući dve za silovanje.

Gnušanje u nemačkoj i evropskoj javnosti je naročito izazvalo to što su siledžije izbeglice pokazali da uopšte ne poštuju ne samo to što im je dat krov nad glavom, hrana i novac, već i da nasiljem nad ženama pokazuju potpunu odbojnost prema uklapanju u evropsku kulturu, život i sistema vrednosti.Jedan od nemačkih socijaldemokratskih prvaka Hajnc Buškovski rekao je da izbeglice "smatraju da su žene koje su kasno noću na ulicama prostitutke, a i da uopšte s nemačkim ženama mogu da rade šta hoće".

Sindikat nemačke policije je srušio sve barijere kad je saopštio da ima pouzdane podatke da su među nasilnicima nad ženama bile i izbeglica, mahom sa sirijskim pasošima ili dokumentima koje su im izdale nemačke službe za imigraciju.

Zlostavljanje žena tokom novogodišnjeg slavlja u Nemačkoj je uznemirilo i vlasti drugih zemalja, pa je tako u Belgiji savezni ministar za azil i migracije Teo Franken saopštio da će uvesti tečajeve za imigrante na kojima će im se davati pouke o demokratskim i temeljnim ljudskim slobodama, a posebno o zakonima i društenim uvreženim vrednostima poštovanja žene kao potpuno ravnopravnih s muškarcima.

"Mi ćemo tu za uzor uzeti norveški model integracije i već idućih nedelja s takvim podukama krenuti u svim belgijskim centrima za imigrante", izjavio je medijima ministar Franken, član vladajuće flamanske stranke desnog centra.

Ova izjava Frankena je već naišla na oprečno mišljenje regionalne valonske socijalističke ministarke za prava žena Izabel Simonis koja je ocenila da se to ne može dovoditi s incidentima u Nemačkoj i rekla da je reč o "prikrivenom rasizmu".

Tagovi
Broj komentara: 1

iguman  08. 01. 2016. | 19:53
Nemci su, kadgod, umalo zauzeli pola sveta, a sada ne mogu da obuzdaju nasilnike. Ipak, sve zavisi od vodje.