08. januar  2016. 14.26  →  14.56 | Izvor: Tanjug

Rakete Hrvatskoj - pritisak SAD da Srbija odustane od neutralnosti?

ZAGREB -

Isporukom balističkih projektila M270 Hrvatskoj Sjedinjene Države žele da izvrše pritisak na Srbiju da se odluči za pristupanje širim evroatlantskim integracijama i odustane od politike neutralnosti, ocenjuje Marko Ćustić, glavni i odgovorni urednik hrvatskog vojnog magazina "Difender" (Defender).

„To je jedini razlog zašto će Hrvatska dobiti balističke rakete M270 od SAD", istakao je Ćustić u izjavi Tanjugu.

On je rekao da ima razumevanje za reakcije iz Srbije, koje su bile veoma negativne.

„Ne verujem da je to raketa koju bi Hrvatska upotrebila protiv Srbije. Ovaj sistem, međutim, stvara neravnotežu snaga", objasnio je on.

Stoga su, po njegovim rečima, reakcije iz Srbije razumljive, ali i isprovocirane, jer je jasno da su SAD odlučile prisiliti srpske vlasti da se odluče za pristupanje širim evroatlanstkim integracijama i prestanak politike neutralnosti.

Ćustićev magazin danas je objavio takođe da Hrvatska pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga.

Kotromanović: Vučić nema razloga za nervozu

Ministar odbrane odlazeće hrvatske vlade Ante Kotromanović izjavio je danas da Hrvatska kao članica NATO ima pravo da razvija sopstvene sisteme i sredstva za odbranu, ali da nema nikakve neprijateljske namere prema Srbiji.

U izjavi za regionalnu TV mrežu N1 u Zagrebu, Kotromanović je rekao da Srbija nema razloga za nervozu.

"Poručujem (premijeru Srbije Aleksandru) Vučiću - nemoj biti nervozan. Nemaš razloga biti nervozan. Mi nemamo nikakve neprijateljske namere prema Srbiji, to je naš sused, mi je uvažavamo i podupiremo da postane članica EU. Ali, kao članica NATO imamo pravo na vlastitu odbranu i da razvijamo vlastite sisteme i sredstva. Ovo nije naoružavanje da bismo se takmičili s njima ili pretili nekome, naprosto ovo je cilj sposobnosti NATO", kazao je Kotromanović.

List navodi da su zvaničnici Oružanih snaga Hrvatske tokom nedavne posete Norveškoj prikupili informacije o sistemu NASAMS srednjeg dometa koji je proglašen viškom u toj zemlji.

Kad je reč o američkim raketama, glavni i odgovorni urednik hrvatskog magazina ukazuje da postoji mogućnost da SAD ne isporuče ove rakete Hrvatskoj ako Srbija napravi ustupke.

Ćustić je naveo da je domet M270 oko 300 klometara, ali da ne smatra da te rakete predstavljaju pretnju po region.

Istovremeno je ukazao da je nabavka raketnog sistema deo odbrane NATO i da u tome Hrvatska kao članica mora učestvovati.

Ćustić je uveren da je naoružavanje i modernizacija Oružanih snaga Hrvatske američkom opremom dobro isplanirana američka akcija, sa ciljem da se "pritisne" Srbija da ubrza donošenje odluke o političkoj budućnosti.

On je podsetio da je srpski premijer Aleksandar Vučić prilikom posete Rusiji dogovorio vojno-tehničku saradnju i veruje da će se uskoro videti šta je od toga ostvarljivo, pošto u Srbiju u januaru, prema njegovim rečima, dolazi Dmitri Rogozin, zamenik ruskog premijera zadužen za odbrambenu politiku.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je zemlje regiona da se ne naoružavaju, ali i poručio da će Srbija voditi računa o svojoj odbrani.

"Ne nabavljamo ništa i ne radimo ništa zbog Hrvatske, ali moramo da vodimo računa o zaštiti naše zemlje", rekao je juče Vučić za TV Pink.

On je primetio da mu nije jasno šta će Hrvatska da radi sa balističkim raketama i lansirnim rampama i dodao da za to nemamo odgovor.

"Molimo sve u našem okruženju da to ne rade, ali, ako rade, moraćemo da zaštitimo našu zemlju", rekao je premijer i dodao da je to svima rekao najdirektnije, i da je Amerikance zamolio da Hrvatskoj ne isporučuju to oružje.

On je rekao da Hrvati još nisu dobili to oružje, i da su mu predstavnici SAD rekli da su razumeli njegovu poruku.

"Ja se nadam da im neće dati, a ako daju, mi ćemo imati spreman odgovor", rekao je premijer ne precizirajući kakav to odgovor ima u vidu.

"Moj posao je da Srbija bude bezbedna i zaštićena zemlja. Srbija želi mir, nikoga neće i ne želi da ugrožava, ali građani će biti zaštićeni", kazao je premijer.

Srodne vesti