Arhitekta Evrope:  Džordž Soros
Associated Press
Arhitekta Evrope:  Džordž Soros
Arhitekta Evrope: Džordž Soros, Foto: Associated Press

 

Dodiku blizak „Glas Srpske“ prenosi da je Soros kreirao plan sa deset tačaka na kojima će koncentrisati sredstva i napore svojih nevladinih organizacija povezanih sa obaveštajnim agencijama, a u okviru tog plana su se našle i vlasti Srbije i Srpske.


- Predsednik RS Milorad Dodik preti da će proglasiti nezavisnost. Dodik ima podršku Srbije i ruskog predsednika Vladimira Putina. Soros je odlučio da ukloni sve prepreke i da zbaci vlade Srbije i RS i na taj način dovede na vlast kompatibilne i antiruske snage u obe republike - prenose u Banjaluci reči svojih izvora iz SAD i dodaju da Soros uvek uspeva da ostvari maksimalni profit od haotične situacije koje izazivaju on i njegovi saradnici.


Politički analitičar Dragomir Anđelković očekuje da ove godine prozapadni nevladino-medijski sektor krene u ofanzivu s ciljem slabljenja Dodikove i Vučićeve vlasti, ali navodi da ne veruje da će se dogoditi „narandžasta revolucija“.


- Očekujem da će ove godine nevladino-medijski sektor iliti sorosovski sektor krenuti u ofanzivu u Republici Srpskoj i Srbiji u pokušaju slabljenja Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Radi se zapravo o realnoj proceni namere. Međutim, ne verujem da će doći do „narandžaste revolucije“. Kako se očekuje da na vlast u Americi dođe Hilari Klinton, koja nam nikada nije bila naklonjena, a sa druge strane znajući i uticaj kakav ima Soros u jugoistočnoj Evropi, realno je da tako nešto očekujemo - navodi Anđelković.


S druge strane, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost iz RS, ističe da je, pre svega, Srpska na meti Zapada, a da se Srbiji šalje poruka da digne ruke od RS.


- Mislim da je realnije da se nastavi pritisak na Republiku Srpsku, koja je zapravo i meta. Na taj način se šalje poruka Srbiji da digne ruke od Srpske i da se posveti stabilnosti u regionu. Oni hoće da personalizuju stvari, tačnije da predstave Dodika kao problem, a zapravo su na udaru sve institucije Srpske. Nema dileme da iza toga stoje strane ambasade u Sarajevu. Srbija za sada nije meta, ali može da bude ukoliko bude i dalje pružala podršku Srpskoj. U tom slučaju, nije isključena ni destabilizacija Srbije - navodi Galijašević.

Obrad Kesić
Obrad Kesić, Foto: promo

 

Finansijer svih revolucija

Obrad Kesić, šef predstavništva RS u Vašingtonu, napominje da je Soros bio jedan od glavnih finansijera svih „obojenih revolucija“ i da je svojevremeno podržao i opoziciju u Srbiji. - Bio sam tada deo te opozicije. To Sorosovo otvoreno društvo direktno je sarađivalo s nama, usmeravajući nam direktno sredstva. Njegova fondacija se u međuvremeno promenila, ali je ostala vrlo aktivna. Mi svaki dan osećamo pokušaje stvaranja nestabilnosti u RS i to jeste najveći izazov u 2016. godini - kaže Kesić. On naglašava da je Soros direktno učestvovao u finansiranju nezavisnosti Kosova i da je njegova fondacija bila aktivna za vreme ratova u BiH i Hrvatskoj.

 

Na vetrometini:  Državni vrh  Srbije i RS
Na vetrometini: Državni vrh Srbije i RS, Foto: Milorad Milanković

 

Srbija garant Dejtona

Premijer Aleksandar Vučić rekao je pred put u Banjaluku, gde će sutra biti obeležen Dan Republike Srpske i njena slava, da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da je svojom politikom čuvar integriteta BiH i integriteta entiteta RS unutar BiH, i istakao da o njegovom odlasku na proslavu Dana RS treba suditi tek nakon što se čuje šta će reći u Banjaluci. Vučić je za Radio „Slobodna Evropa“, na konstataciju da je Ustavni sud BiH proglasio Dan Republike Srpske neustavnim, rekao da „tu ima malo licemerja“ i dodao da će na proslavu doći i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, odnosno najviši predstavnik BiH.

Komentari (11)

nikola

08.01.2016 16:17

samo mi da negujemo,mazimo i pazimo razne Biserko,Kandicke i ....koji nam rade o glavi.dozvolimo sada da nas zavade sa RS. njegove fondacije najuriti iz drzave.

ema

08.01.2016 17:38

@nikola - Ne znam za ove u RS ali ovi ovde nasi su dovoljni sami sebi i svojoj alavossti!

бабаванга

08.01.2016 17:03

пре ће он да баци кашику него било шта да уради

krajisnik

08.01.2016 20:38

@бабаванга - znaci ako jos jedan komunjara opljacko srbe u srbskoj republiki ne treba braniti svoju zemlju u srbiju i danas pljackaju narod bira i ne zali se nikom dodik nije ratovo za srbsku republiku i srbi su ga izabrali srbi vole brastvo i jedinstvo vise od zivota. ziveli

Marija

08.01.2016 17:21

Ako Srbija i srpski narod dozvole da nam ovaj poznati olos rusi drzavu i Republiku Srpsku, onda bolje nismo ni zasluzili.Istina, nasi politicari nisu dorasli situaciji u svetu ni situaciji u zemlji.Zato ozbiljno treba shvatiti Sorosove namere koje nisu nepoznanica za nas.Oduvek je radio i protiv srpskog naroda i protiv Rusije.Zato Srbi u pamet!

PORODIČAN ČOVEK

08.01.2016 18:31

@Marija - 100 - TI PUT PODVLAČIM , BRINITE ZA SRBIJU .OSTALE DRŽAVE SU SAMOSTALNE I MEĐUNARODNO PRIZNATE. NE ŽELIMO VIŠE DA RATUJEMO ZA NIKOG. POŠTO DODIK IMA TAJNE PLANOVE U ŠTA NIKO NEVERUJE, A ŠTA JE SA NJEGOVIM TAJNIM KUĆETINAMA I STANOVIMA PO BEOGRADU ?HOĆE SRBIJU DA UVLAČI U RAT ,NEKA NJEGA NEK RATUJE, ALI SAM I ZA SEBE POŠTO TOLIKO VOLI.

bosa

08.01.2016 19:39

verujem da li gospoda istomošljenici soroša znaju značenje reči mamlo morgen, verujem da ovaj narod nije baš toliko lud da nasedne na istu propagandu sluga soroša i po drugi put.dosta je nama tih zapadnih profitera.

Boki

08.01.2016 19:58

Eto šanse za zalizanog i narkosa da uzmu još neku kintu.

Boki

08.01.2016 20:01

Jel ono Blagojević beše njegova prva uzdanica u Srbiji? A Vučko ga postavi da mu broji novce u Obrenovcu. Tako mu i treba.

anaa

08.01.2016 22:19

pomislite svi da smo mi ogledalo od kog se obijaju sve nejgove zelje i vracaju im se multipl. sto zeli nam adeka mu se desi bilo dobro ili zlo. ovo je sef mihalovicke i minhauzena

rodoljub zaharijevic

09.01.2016 08:57

samo ako mu dozvolimo moze to da uradi,a bio bi red da se vec konacno obracunamo sa svim NVO bile one ili ne u vezi sa ovim eksponentom americke administracije,a patetike i demagogije u stilu sta bi bilo i sta ce biti dosta,samo use i u svoje kljuse.