08. januar  2016. 18.50  | Izvor: Beta

Fico traži evropsku stražu zbog napada na žene u Nemačkoj

BRATISLAVA -

Slovački premijer Robert Fico zatražio je danas hitno sazivanje vanrednog samita Evropske unije o izbeglicama povodom novogodišnjih napada na žene u Nemačkoj i još nekim evropskim zemljama, i da se donese odluka o formiranju evropske granične straže, a ne da se čeka jesen, kako je bilo najavljeno.

"Ne možemo da čekamo do jeseni. Moramo da ubedimo zemlje koje vide problem u tome da se formira takva straža da shvate da ako ne uspevaju da brane svoje granice same, da mora da nastupi međunarodna zaštita šengenske granice", kazao je Fico na konferenciji za novinare u Bratislavi.

Slovački premijer uputio je pismo šefu Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru i predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku sa zahtevom da ubrzano donesu odluku o formiranju evropske granične straže i sazovu hitan vanredni samit o izbeglicama ako je to potrebno da bi se donela takva odluka.

Vanredni samit o izbeglicama, nakon što se ispostavilo da su među napadačima žena u novogodišnjoj noći u Kelnu i drugim nemačkim gradovime bile i izbeglice koje traže u Nemačkoj azil, podržao je na Tviteru u ime Češke i njen premijer Bohuslav Sobotka, javio je češki radio.

"Događaji u Evropi nas teraju da reagujemo. Napadi su zabeleženi i u drugim evropskim gradovima", kazao je Fico i izrazio čuđenje kako slovačka opozicija i dalje zataškava bezbednosne rizike izbegličkog talasa.

Fico je danas naglasio da je situacija vanredno ozbiljna i da u javnosti u članicama Evropske unije rastu tenzije i ljudi očekuju od svojih vlada da preduzmu adekvatne korake, što je po rečima Fica, samo zaustavljanje priliva izbeglica u Evropu.

"Slovačka ne može da dopusti da kod nas dođe odjednom nekoliko hiljada izbeglica. Nije moguće da se prirodno integrišu. Morali bismo da ih držimo na jednom mestu što bi stvaralo rizike po bezbednosti. Situacija je vanredno ozbiljna", upozorio je slovački premijer.

U prvom komentaru napada na žene u Kelnu i drugim evropskim gradovima slovački premijer je juče najavio da će Slovačka prestati potpuno da prima izbeglice čak i dobrovoljno a kamoli po evropskim kvotama i zatražio da novac koji Slovačka ulaže u rešavanje izbegličke krize ne ide u pomoć ni u hrani izbeglicama, već isključivo za zaštitu granica da se izbeglice spreče da uopšte u Evropu uđu.