08. januar  2016. 14.18  →  18.12 | Izvor: RTV (Sanja Kljajić)

Evrointegracije Zakon (o GMO) menjaju

NOVI SAD -

Zakon o genetski modifikovanim organizmima o zabrani njihove i proizvodnje i prometa koji je Srbija donela2009. godine, u procesu evrointegracija moraće da se menja. Jedan od uslova za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 30 je pristup Svetskoj trgovinskoj organizaciji, pre čega bi Srbija trebalo da omogući promet genetski modifikovanih proizvoda.

video icon

Više od 120 lokalnih skupština u Srbiji je tokom proteklih godina sebe jednoglasno proglasilo GMO slobodnim zonama. Uzgoj i promet takve robe je, prema statistikama, neprihvatljiv i za više od 85 odsto građana, ali i brojne stručnjake, koji tvrde da bi, pored toga što nijedna nagla izmena genetskog materijala ne može da ostane bez posledica, ukidanjem zabrane GMO-a bila ugrožena i proizvodnja hrane u Srbiji.

"Neko u Srbiji mora da sedne i da napravi računicu – da li nam je skuplja dara ili mera, da li Srbija time dobija ili gubi. Ako bismo gledali samo po kriterijumima GMO proizvoda, mi tu ne možemo da budemo pobednici, jer mi nemamo tehnologiju za takvu proizvodnju", objašnjava profesor Poljoprivrednog fakulteta Mioddrag Dimitrijević i dodaje:

"Što kažu nešto južnije, što da se kačimo na voz bez kartu? Je l' imamo našu hranu – imamo. Je l' konvencionalno proizvodimo – konvencionalno. Jesmo li drugi izvoznici soje i proizvođači soje posle Italije – jesmo. Pa malo li je?", pita Dimitrijević.

Izgleda da jeste, jer istraživanja koja bi pouzdano utvrdila da li je GMO štetan po zdravlje, i dalje ne postoje.

"Ne možete da nađete liniju u tim istraživanjima", priča profesor Dimitrijević.

"Imate istraživanja sa slikama ko ovi što prodaju usisivače, pa kad dođe sa slikom grinja koje spavaju s vama u krevetu, presečete se i odmah kupujete usisivač. S druge strane, pošteno je da se kaže da ima i istraživanja koja pokazuju da su životinje hranjene time, ali da nisu imale nikakve posledice. Dakle, postoje i različita istraživanja i različite interpretacije, sve zavisi iz koga centra dolaze i šta hoće njima da se postigne", objašnjava Dimitrijević.

Samim tim, prema pravilima Svetske trgovinske organizacije, bez utvrđenog štetnog dejstva po zdravlje, ne može se ni eksplicitno zabraniti promet takvih proizvoda. A upravo takva zabrana trenutno je na snazi u Srbiji i predstavlja prepreku za prijem naše zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju.

"To je opšti zahtev prema svim zemljama", kaže pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović.

"Članice nemaju eksplicitne zabrane uvoza i izvoza bilo kog proizvoda, ali za proizvode koje smatraju da treba da budu kontrolisani oni su na kontrolisanim režimima, koji su vrlo restriktivni i koji na kraju ne moraju nikada da dovedu do faktičkog ulaza, samo moraju da bude ispoštovane odgovarajuće procedure", priča Todorović.

Međutim, ono što bi Srbija mogla da učini, jeste da obeleži proizvode koji ne sadrže GMO, ali i jaja, meso i mleko životinja koje nisu hranjene genetski modifikovanom sojom, kako bi potrošači sami mogli da izaberu. Prva takva oznaka u Srbiji je oznaka "Dunav soja".

"Dunav soja kao oznaka kvaliteta može da se nađe na krajnjem proizvodu samo ako je ceo proizvodni lanac sertifikovan", objašnjava Marija Kalentić iz Nemačke organizacije za tehničku saradnju.

"Često se tu nalazi i do sedam firmi – od proizvođača, kolektora, silosa, firmi koje otkupljuju tu soju, prerađivača soje, proizvođača stočne hrane, pa do proizvođača krajnjih proizvoda. Svi oni su uključeni u proces sertifikacije, gde se apsolutno prati kvalitet soje i samo u tom slučaju krajnji proizvod može da bude sertifikovan i da sadrži oznaku Dunav soja ili hranjeno sojom kontrolisanog kvaliteta", priča Kalentić.

Prvi proizvodi s novom oznakom "Dunav soja" na rafovima, u Srbiji bi se mogli naći već na proleće.

 

Srodne vesti

Broj komentara: 5

tex  08. 01. 2016. | 18:25
Novinar "....Istrazivanja koja bi utvrdila da li je GMO stetna ne postoje, pa se prema pravilima STO ne moze zabraniti promet i prodaja GMO"....: Genijalno.
Gledalac: To znaci da kada odemo u sumu slobodno mozemo jesti sve pecurke buduci da neznamo koje su otrovne, ako koje nisu
Lala  08. 01. 2016. | 22:23
Ako su evro integracije uslov za otvaranje Srbije GMO proizvodima onda smesta prekinite evro integracije! Vrlo prosto!
Srđan  09. 01. 2016. | 05:39
@Lala Majke mi, trebalo bi ti dodeliti Nobelovu nagradu za ovo briljantno otkriće... Međutim, ima tu jedan mali problem: mali Perica se toga dosetio mnogo pre tebe... :D
5
1
Milutinn bg  09. 01. 2016. | 02:12
ne mora se... ali to neko verovatno ima ineteresa da gura'' da se ovde ima na trzistu i njivama gmo.., Bitan je danas novac, interes, moc... a za zdravlje nase....ne znam.... :) ?
Savva bg  09. 01. 2016. | 13:16
Dozvoliti hranu koja ''izaziva brojne tumore na telu i smrt'' , kao i sterilitet muskih jedinki u trecoj generaciji? Pitaju se jos da li je dozvoliti zakonom ovde? :D Francuski naucnici su klinicki dokazali to gore pomenuto... mislim da se zove naucnik Seralini... a videti i kakva se deca tadjaju ... sa kojim deformitetima u argentini naprimer , tamo je gmo izuzetno prisutan... Mislim.