Бугарски: Београд кажњава Покрајину

Покрајински секретар за локалну самоуправу и међурегионалну сарадњу Бранислав Бугарски прозвао је Републичку Владу јер сматра да се она према Војводини односи

„маћехински” и „намерно кажњава” њене грађане. Као аргумент за такву оцену, Бугарски је у свом саопштењу навео да је Влада Србије крајем прошле године одбила захтев покрајинске администрације да се у буџет Војводине уплати 4,4 милијарде динара за финансирање надлежности, а с друге стране, последњег дана године уплатила је на рачун 49 локалних самоуправа милијарду динара, од чега је свега десетина припала војвођанским општинама. 

„Од 1,081 милијарде динара, само 133 милиона је опредељено за општине на територији Војводине. То је очигледан пример намерног кажњавања грађана Војводине и доказ маћехинског односа Владе Србије и ресорног министра према Аутономној Покрајини Војводини”, истакао је Бугарски у саопштењу.

Он је додао да је Републичка влада за трансфер новца локалним самоуправама искористила исти правни основ за који је покрајинској администрацији рекла да је неоснован јер, по одредбама Закона о буџетском систему, не постоји могућност да Република Србија надомести буџету Покрајине пад прихода од пореза на добит. Како наводи, због тога су у Војводини изостале инвестиције у области инфраструктуре, пољопривреде, привреде, културе и здравства. Бугарски је подсетио и на то да је Покрајинска влада пре три године затражила оцену уставности Закона о буџетском систему, али да одговор још није добила. Покрајински секретар за локалну самоуправу је навео и да Покрајинска влада упозорава све институције на то да грађани Војводине не смеју бити дискриминисани и не смеју постојати нетранспарентни услови приликом одлучивања о томе коме ће се определити новац из текуће буџетске резерве, и колико.

„Како то да за АП Војводину важе једна правила, а за, на пример, градоначелника Крагујевца друга?”, пита Бугарски у свом саопштењу.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести