Priština: Vandali urinirali u srpskoj crkvi

D. Z. - V. M.

10. 01. 2016. u 18:35

Grupa demonstranata tokom protesta albanske opozicije oskrnavila Hram Hrista Spasa u Prištini. Na snimku se vide i kosovski policajci koji ne sprečavaju huligane. Hram SPC mnogo puta do sada skrnavljen

Приштина: Вандали уринирали у српској цркви

Kamere srpske televizije RTK2 zabeležile su trenutak skrnavljenja Hrama

GRUPA demonstranata, tokom protesta albanske opozicije koji su u subotu održani u Prištini, urinirala je u unutrašnjosti nezavršenog pravoslavnog Hrama Hrista Spasa!

Vandalizam su zabeležile kamere srske televizije RTK2, a na snimku se vide i kosovski policajci koji se nalaze u blizini i ne sprečavaju huligane.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović najoštrije je osudio skrnavljenje hrama:

- Urinirati u svetinji je sramno, necivilizovano, vandalsko ponašanje. Srpske svetinje se na KiM stalno skrnave, ali posebno taj hram nekome mnogo smeta, jer je najčešće na meti vandala. I mirno posmatranje demonstranata od strane policije, dok ulaze u hram i vrše nuždu, takođe je sramno.

Podsećajući da je taj hram mnogo puta do sad skrnavljen, Stojanović je istakao da počinioci nikada do sad nisu pronađeni, a da se juče sve dogodilo naočigled policije. On je zato pozvao i kosovskog ministra policije da preduzme kaznene mere protiv službenika policije koji svojim nečinjenjem omogućavaju nesmetano vršenje krivičnih dela.

Crkva u samom centru Prištine gotovo svakodnevno je na meti vandala. Nedavno su dvojica mladića na njenim zidinima trenirala sportsko penjanje, a pre dve godine u hramu je snimljen neprimeren spot albanske pevačice Ere Istrefi. Albanski prištinski univerzitet tužio je SPC zbog navodne uzurpacije zemljišta na kojem je izgrađen Hram Hrista Spasa, a na raspravi senata Univerziteta se čak predlagalo da se ovo zdanje pretvori u "muzej patnje kosovskih Albanaca". Kosovski ministar za prostorno planiranje Dardan Gaši čak je zatražio njeno rušenje.


UNIŠTAVANjE BAŠTINE

Skrnavljenje Hrama u Prištini samo je poslednji u nizu vandalizama nad sprskim crkvama i spomenicima na KiM. Crkva Samodreža kod Vučitrna, u kojoj je pričešćena srpska vojska pre Kosovske bitke potpuno je ruinirana i pretvorena u deponiju i javni toalet.

Prošle godine vandali su kamenovali Crkvu uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu. Rušeni su spomenici Milošu Obiliću, caru Lazaru, Vuku Karadžiću, Dositeju Obradoviću, Petru Petroviću Njegošu, a vrhunac razaranja srpske baštine bio je pogrom 2004. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

ZalivSajt

10.01.2016. 18:58

Sta radis ti covece tamo medju njima i sa njima ? Zito i kukolj ne mogu zajedno a ti si u vreci kukolja !

Да ти објасним

10.01.2016. 22:36

@ZalivSajt - Он је заменик премијера независне Републике Косово...

berislav

10.01.2016. 19:38

Postoji mera reciprociteta, ako Šiptari uriniraju ili uništavaju, baciti leš svinje na njihove džamije. Ili će biti poštovanja ili haos, na Šiptarima je da odluče.

Ђура Змај

10.01.2016. 20:05

Бранимире, замениче премијера Републике Косово, да ли је за осуду што си полжио заклетвуРепублици Косово.?!

Ђура Змај

10.01.2016. 20:40

Где ми је коментар, зар није положио заклетву Републици Косово, па како је онда постао заменик премијера Републике Косово, а.?!

Па мис'им, ствааарно!

10.01.2016. 21:11

Зар је "сматрамо, подсећамо, протестујемо" једино што може наша власт да каже и учини кад се скрнаве српски храмови, руше споменици на српским гробљима, каменују српски аутобуси и српске куће, пребијају и убијају српски цивили... Мало сарказма - ако Србија не сузбије криминал и не спречи кршење људских права, Аца неће никад да нас уведе у безалтернативну ЕУ која нам је, поред многи других, поставила и ове услове.

Djole

10.01.2016. 21:30

Snimak odmah na zasjedanju UN prikazati, ako ne budu dali onda slike da dijele nasi predstavnici u svim ambasadama, da se svim posjetiocima konzulata prikazuje snimak itd...

Часни Срби

10.01.2016. 22:33

Заменик косовског премијера... Они скрнаве свети храм, ти скрнавиш устав Републике Србије! Између тебе и њих нема разлике!

Pera Rbs

10.01.2016. 22:34

Pa ljudi ova crkva od povlačenja srpske. vojske i življa služi kao javni wc.To nije ništa novo, ali treba provlaciti svaki dan ovu stvar kroz medije.Da se vidi i čuje i ne zaboravi.