Grad Niš je nepravilno, odnosno protivno zakonima i drugim propisima, potrošio najmanje 1,6 od ukupno 8,8 milijardi dinara, koliko je iznosio usvojeni budžet za 2014. godinu, što predstavlja petinu tog budžeta, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI) u svom najnovijem izveštaju o reviziji budžeta grada Niša.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prema ovom izveštaju, objavljenom pred sam kraj prošle godine, grad Niš je u 2014. godini funkcionerima i službenicima u javnom sektoru na ime plata, dodataka, naknada, kao i doprinosa za takva primanja „nepravilno“ isplatio skoro 68 miliona dinara. Još 45 miliona dinara građani su „izdvojili“ za plate i doprinose čiji osnov za isplatu nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima, a koje su primili pomoćnici gradonačelnika Niša, sekretarka i zamenica sekretarke Gradskog veća, čak 32 pomoćnika načelnika gradskih uprava, kao i predsednici Saveta za ljudska i manjinska prava i Saveta za građanske inicijative. Bez pravno regularnog osnova, isplaćivane su i službene dnevnice ili godišnje nagrade, ali i troškovi 49. Filmskih susreta, u iznosu od skoro tri miliona dinara, ili „troškovi prevoza na posao i sa posla“ u Sportskom centru Čair u iznosu od oko milion dinara.

DRI je ustanovila i da je iz budžeta grada Niša nenamenski potrošeno „najmanje“ 96 miliona dinara koje su različita ministarstva uplatila za saniranje šteta od poplava, uklanjanje bespravno podignutih objekata, zaštitu životne sredine ili realizaciju kulturnih projekata. Takođe je utvrdila da je za potrebe Skupštine grada, kabineta gradonačelnika, gradskih uprava i javnih ustanova „bez validne dokumentacije“ izdvojeno čak 235,5 miliona dinara. Bez javnog konkursa ili postupka javnih nabavki iz budžeta je isplaćeno oko 110, 8 miliona dinara, od čega najviše za Direkciju za izgradnju grada (78,3 miliona).

Niz različitih propusta utvrđen je i u isplati, evidentiranju ili iskazivanju sredstava za potrebe arheološkog nalazišta Medijana, renoviranja zgrade Narodnog pozorišta, izgradnje trafo stanice i parternog uređenja Kardiohirurgije Kliničkog centra Niš, Slobodne zone „Jug“, Parking servisa, javnog preduzeća „Pčelica“, Sportskog centra Čair, Sigurne kuće, Gradske stambene agencije, projekta „1.700 godina Milanskog edikta“ i niza drugih. DRI je konstatovala i da se u budžetskom „završnom računu“ ne nalazi deo gradske imovine, među kojom i 42 stana, neke zemljišne parcele, kao i „zgrade i građevinski objekti čija vrednost u postupku revizije nije mogla biti utvrđena“.

Suficit, deficit, donacije…

U niškom budžetu, pored ostalog, nisu evidentirani prihodi od različitih donacija u iznosu od oko 21 milion dinara, kao ni rashodi po osnovu raznih projekata od oko 26 miliona dinara. Grad Niš je takođe u celosti ili delimično „nepravilno iskazao“ suficit, neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina, kao i deficit iz prethodnog perioda, utvrđeno je u izveštaju DRI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari