Vaterpolisti Srbije silovito su startovali na putu odbrane titule prvaka Starog kontinenta ubedljivim trijumfom na otvaranju Evropskog prvenstva u beogradskoj Kombank areni protiv Hrvatske sa 13:6 (3:1, 4:2, 5:1, 1:2). Izabranici Dejana Savića su samo na početku dozvolili rivalima da povedu, a onda preuzeli konce igre u svoje ruke, nametnuli jak tempo i zasluženo slavili pred svojim navijačima kojih je u Kombank areni bilo oko 11.000, čime je postavljen novi svetski rekord po broju gledala na jednom vaterpolo meču.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Anđelo Šetka je bio prvi strelac na meču, a onda su “delfini” izjednačili preko Andrije Prlainovića. Generalno, Srbija je sinoć bolje realizovala igrača više, pogoto na startu meča, što je i donelo prednost na prvom malom odmoru, a u strelce su se upisali Ranđelović i Mandić. Hrvati su u prve dve četvrtine brže stizali do lopte, imali prve napade, ali su naši monci opet bolje koristili brojčanu prednost u bazenu, ali su Mandić i Prlainović bili precizni i već tada nagovestili krajnji ishod. Na poluvremenu je bilo velikih 7:3, iako su Hrvati postigli gol brzo šutirajući iz faula, ali je on poništen nesmotrenošću njihovog trenera koji je zatražio predah.

Drugo poluvreme je zapečatilo sudbinu gostiju. Filip Filipović, Slobodan Nikić i ostali su diktirali jak tempo, pogađali iz gotovo svih pozicija, a onda su “delfini” u finišu malo spustili tempo i čak prepustili gostima poslednju deonicu. Ali je ostalo velikih 13:6 i upisana treća uzastopna pobeda protiv Hrvatske, posle trijumfa u finalima Svetske lige i Svetskog prvenstva.

– Drago mi je da je publika uživala u našoj pobedi. Nije bilo treme. Znao sam ako odigramo kako treba da nema šanse da izgubimo – kratko je prokomentarisao Duško Pjetlović, najavivši naredni meč u kojem Srbija u utorak igra protiv Malte, nazvavši taj meč lakšim treningom.

1. kolo nedelja

Grupa A

Španija – Slovačka     13:4

Crna Gora – Holandija     13:6

Grupa B

Francuska – Malta     17:7

Srbija – Hrvatska     13:6

ponedeljak

Grupa C

Gruzija – Rumunija     9.30

Nemačka – Italija     18.45

Grupa D

Rusija – Turska     15.45

Mađarska – Grčka     20.15

Devojke danas sa Nemicama

Ženska vaterpolo reprezentacija Srbije započeće danas (17.15) nastup na Evropskom prvenstvu u konkurenciji 12 selekcija. Prve rivalke biće im Nemice, dok će u grupi B snage još odmeriti sa Italijankama i Francuskinjama.

Nikolić i Udovičić na otvaranju

Utakmici između Srbije i Hrvatske prethodila je ceremonija svečanog otvaranja. Spektakularnoj atmosferi doprineli su trubači koji su pre i tokom ceremonije stajali iza gola, usledio je defile zastava zemalja učesnica Evropskog prvenstva, a onda su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i članovi Evropske kuće vaterpola otvorili kontinentalnu smotru u Kombank areni. Navijači su i ovaj put dali svoj “tradicionalni doprinos” pa su tako izviždane zastave pojedinih zemalja učesnica, a nisu pošteđeni ni državni čelnici, pre svega predsednik Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari