UKIDANJE DODATKA ZA PORODILJE: Vulin ignorisao Sašu Jankovića
Foto: Nebojša Mandić

Sami odlučuju, ne zanima ih drugo mišljenje

UKIDANJE DODATKA ZA PORODILJE: Vulin ignorisao Sašu Jankovića

Društvo -
Iako je praksa da se nacrti zakona koji se tiču ljudskih prava dostave zaštitniku građana, Ministarstvo rada izbeglo da to uradi s Nacrtom zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom

BEOGRAD - Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, izbeglo je da se u vezi s Nacrtom zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom konsultuje sa Sašom Jankovićem, zaštitnikom građana.Naime, iako je to praksa kad su posredi ljudska prava, Vulinovo ministarstvo izbeglo je da ovaj nacrt zakona kojim se smanjuju budžetska izdvajanja za porodilje i uvode rigorozniji uslovi za dobijanje dečjeg dodatka dostavi kabinetu zaštitnika na razmatranje.Nisu u obavezi- Ne mogu da komentarišem ovaj slučaj jer još nisam dobio nacrt zakonika. Prema poslovniku, Vlada nije u obavezi da nam dostavi nacrt, već predlog zakona, koji ide nakon nacrta. Međutim, većina ministarstava, kad su u pitanju zakoni koji se tiču ljudskih prava, dostavlja nacrte kako bi kabinet zaštitnika o njima dao svoje mišljenje još u najranijoj fazi - kaže za Kurir Saša Janković i dodaje da će ovaj nacrt moći da komentariše tek kad ga dobije.On, međutim, napominje da se ponekad dešava da Vlada ne dostavi čak ni nacrt, pa njegov kabinet mora da reaguje.Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj napominje da je ovo udruženje učestvovalo u pravljenju nacrta i da je zadovoljna što su neke primedbe ovog udruženja uvažene, ali napominje da bi država trebalo da se pozabavi još nekim gorućim problemima.Potrebno rešenje- Uvaženo je mnogo primedaba, ali bi, prema mišljenju udruženja, trebalo da se nađe neko rešenje i za porodilje koje su zaposlene po ugovoru o delu i za nezaposlene porodilje. Takođe, želeli bismo i da se više para izdvoji za dečji dodatak, ali i da se obezbedi jednokratna ispomoć za školsku decu. Međutim, već nam je rečeno da za to u ovom trenutku država nema sredstava - poručila je Dragana Soćanin.(R. K.)

Ministarstvo radaSPREČAVAMO ZLOUPOTREBEU Ministarstvu rada poručuju da će samo „manji broj porodilja imati naknadu nižu od svoje poslednje zarade“.- To se odnosi samo na one žene koje su radni odnos zasnovale u toku trudnoće ili su radile manje od 18 meseci, kao i one čija je zarada, u odnosu na zarade ostalih zaposlenih u istom preduzeću, znatno uvećana u mesecima pred porođaj. Ovo je uvedeno kako bi se sprečile uočene zloupotrebe u vezi s fiktivnim zapošljavanjem i višestrukim uvećanjem zarade po saznanju za trudnoću - poručili su u ministarstvu i dodali da ovaj zakon prvi put uvodi direktnu isplatu naknade porodiljama na račun, a prvi put će pravo na naknadu imati i žene koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava.

REAGOVANJA - ŠTA MISLITE O NOVOM NACRTU ZAKONAAleksandra Jerkov, DSMANJE PLATE ŠEFOVIMAOvo nije samo Vulinova odluka, takva je cela politika Vlade. Umesto da smanjuju plate direktorima preduzeća, štede na porodiljama.Ranka Savić, ASNS STANDARD OPADA, MLADI ODLAZESuočavamo se s padom standarda. Mladi odlaze kada u zemlji s belom kugom nemamo sluha za njih.Aleksandar Đurđev, Srpska ligaSVE PUŠTAMO NIZ VODUStrašno je da dok trošimo milione za novogodišnje koncerte, štedimo na socijalnim kategorijama. Sve puštamo niz vodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track