Rudnik bi pokrenuo Zabrđe

V. ĆIRIĆ

11. 01. 2016. u 08:11

Propadaju dimitrovgradska sela Brebevnica i Mazgoš, koja leže na ogromnim rezervama mrkog uglja. Bugarska na istoj žili već decenijama iz dubine zemlje vadi mrko zlato

Рудник би покренуо Забрђе

Rudnik u Magošu je pokušao da pokrene Nikolaj Stefanov

DIMITROVGRADSKO Zabrđe, prelepa visoravan na visini od oko 800 metara, na kojoj su gotovo jedno kraj drugog prelepa Radejna, Smilovci, Brebevnica, Odorovci, Mazgoš, Prtopopinci i Mojinci, leži na ogromnim rezervama mrkog uglja. Ipak, ovde važi slogan: bogatstvo u zemlji, sirotinja na suncu!

Tako i meštani ovog kraja jadikuju o sebi i potencijalima svog kraja. Za razliku od države Srbije, susedna Bugarska na ovom području, na istoj žili, već decenijama iz dubine zemlje vadi mrko zlato, a uhlebljenje je našlo preko 400 “minjora” (rudara). Ovde su gotovo svi sigurni da se hodnici bugarskog rudnika Stanjanci pružaju ispod granične crte i da su duboko na teritoriji Srbije - ali se ne vide.

- Bugarski rudnik Stanjanci radi decenijama. Kod nas je bio jedan privatnik u Mazgošu, koji je pre petnaestak godina na svom imanju otpočeo da kopa ugalj, ali je to radio dosta primitivno. Posle nekoliko godina je zbog raznih papiroloških zavrzlama i birokratskih prepreka odustao i digao ruke od svega, a životna želja mu je bila da rudnik sa separacijom i ispiranjem proradi i kod nas - kaže Viktor Iliev iz Brebevnice.

Ovaj penzioner, koji se pre 17 godina sa suprugom Ankicom vratio na očevinu, gde obrađuje zemlju i čuva nešto stoke, kaže da bi se aktiviranjem rudnika sa naše strane mnogo toga promenilo.

- Sa mojom i penzijom supruge, ali i sa onim što ovde zaradimo, živimo sasvim solidno. Ali za ovaj kraj bi sve bilo drugačije da radi rudnik. Verovatno bi se puno sveta zaposlilo, mladi bi se ženili i udavali i ne bi ovaj kraj opusteo. Ovako pogledajte: svaka druga kuća je zakatančena i može se kupiti za nekoliko stotina evra. U Mazošu je situacija još gora - privodu svoju priču kraju Iliev..

UZGOJ STOKE

Sa idealnim uslovima ovaj kraj je poznat i po nekoliko mladih ljudi koji su pre desetak godina počeli da se bave stočarstvom. Među njima su Sergej Ivanov, Saša Vasov, kao i farma Cvetkov, na kojoj se čuva oko 400 krava muzara, a tu je i farma porodice Krstev.

PAMTE SARADNjU

U Brebevnici, selu sa tridesetak duša, još uvek stoji jedna graničarska kula, na kojoj su do 2007. bdeli golobradi vojnici graničari. Staze kojima su se kretali poodavno su zarasle u korov i šipražje, a gorštaci pamte lepu saradnju sa vojskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije