Srbi očekuju formiranje ZSO uprkos političkim tenzijama

Povodom protesta opozicije u Prištini koji su kulminirali u subotu, Srbi s Kosova kažu da ništa ne sme da dovede u pitanje formiranje Zajednice Srpskih opština. Opozicione stranke kosovskih Albanaca poručuju da neće da prestanu da protestuju sve dok aktuelna kosovska vlada ne podnese ostavku i ne poništi sporazume o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Poslednji protest i nasilje na ulicama Prištine još više su udaljili vlast i opoziciju od pronalaženja rešenja za višemesečnu političku krizu. Opozicija smatra da je okupljanje njenih pristalica bilo najmasovnije do sada i da predstavlja glas građana, koji žele promene.

"Građani su poslali dve poruke. Da ne prihvataju sporazum i javno su pozvali na ostavku Isu Mustafu i Hašima Tačija. Ono što smo videli pokazuje da je ova vlada izgubila podršku naroda", kaže Fatmir Ljimaj iz Inicijative za Kosovo.

Opozicija ne namerava da se zaustavi. Trvdi da je masovnost minulog protesta ravna referendumu protiv trenutne vlasti.

"Protest je pokazao da Isa Mustafa i Hašim Tači nisu ni premijer, ni ministar", navodi Visar Imeri iz pokreta Samoopredeljenje.

Iz vlade odgovor da se neće povlačiti pred pokušajima nasilnog preuzimanja vlasti.

Srbe protesti brinu zabog nasilja, koje može da se prelije na njihove sredine. Iz političkog ugla, poručuju da Zajednica srpskih opština nije dogovorena između predstavnika Albanaca, već u Briselu, uz međunarodne garancije.

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović kaže da očekuje da se Briselski sporazum sprovede kroz politički sistem u skladu sa obavezama koje su preuzeli Isa Mustafa i Hapim Tači.

Protest u subotu preneo je političke tenzije iz stare u novu godinu. Međutim, vladajuća koalicija još nije uzdrmana, te vanredni izbori još nisu opcija.

Prvi ozbiljniji test za vladajuću većinu biće izbor predsednika Kosova, predviđen za kraj februara i početak marta. Jedini kandidat za sada je Hašim Tači.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво