Bačka Topola: Zbog sadnica preti robija

J. LEMAJIĆ

11. 01. 2016. u 08:34

Preduzeće “Krivaja” tuži sudu ekologa, dobitnika najprestižnijeg ekološkog priznanja: Đuro Vavroš narušio ugled firme izjavom da je uzorala vetrozaštitu

Бачка Топола: Због садница прети робија

Ročište protiv Vavroša zakazano za 1. februar

ZBOG izjave medijima da je preduzeće “Krivaja” iz istoimenog naselja kod Bačke Topole uzoralo vetrozaštitni pojas, Đuro Vavroš, predsednik Ekološkog udruženja “Hrast”, početkom februara ide pred lice pravde.

Preduzeće je podnelo tužbu “za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti” i predlaže sudu zatvorsku kaznu od godinu dana.

- U dokumentarnoj emisiji “Zelena patrola” govorio sam o vetrozaštitnom pojasu u Pilakovoj dolini, koji su građani Krivaje posadili i za koji je dobijena dozvola opštine Bačka Topola - objašnjava dobitnik priznanja “Zeleni list” za 2013. godinu, jedne od najprestižnijih ekoloških nagrada u našoj zemlji. - Najpre smo zasadili 1.200 sadnica, koje su oni uzorali i za šta niko nije odgovarao. Zasadili smo još 700 sadnica duž celog naselja, ali su oni opet sve izorali. To sam izjavio u emisiji i na osnovu toga su podneli tužbu i traže da me osude na godinu dana zatvora.

Ročište je zakazano za 1. februar, i po njegovim rečima, to neće sprečiti da nastavi brigu o zaštiti životne sredine.

- Opština Bačka Topola je ovom preduzeću dala “starateljstvo” nad Pilakovom dolinom i optužuju me da sam narušio njegov ugled, iako je očigledno da se neadekvatno brine o njoj - izričit je Vavroš. - Čak su uklonili površinski sloj doline i zapalili veliki deo rastinja, ali ni za to niko nije odgovarao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije