11. januar  2016. 08.37  →  21.21 | Izvor: Beta, FoNet, Tanjug, RTV

Rogozin: Razmotrićemo apel Srbije za isporuku naoružanja

BEOGRAD -

Rusija će razmotriti apel Srbije da joj isporuči naoružanje i učiniće sve da Srbiju "obezbedi" u toj oblasti, izjavio je danas potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija želi punu stabilnost u regionu i da nikoga neće napasti, ali da Vlada radi sve što je potrebno da zaštiti zemlju i građane.

video icon

Za nas su mir i stabilnost u regionu najvažniji, ocenio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Rogozinom u Beogradu i naveo da je razgovarano o ekonomskim vezama i vojnotehničkoj saradnji.

Vučić je, govoreći o vojnoj saradnji, rekao da Srbija pre svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta i da pojačava sopstvenu proizvodnju.

"Učinićemo sve da obezbedimo podršku našem savezniku na Balkanu", rekao je Rogozin u Beogradu, nakon susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, i dodao da će ruska komisija pažljivo proučiti apel srpske strane za isporuku efikasnog naoružanja "neofanzivnog karaktera", koje će služiti za odbranu zemlje.

Rogozin i sa Šešeljem

Rogozin se sastao danas i sa predsednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem, a u jednočasovnom razgovoru oni su izneli zajednički stav da Beograd treba da intenzivira odnose sa Moskvom, da su Srbi i Rusi bratski narodi i da je budućnost Srbije okrenuta ka istoku, saopštila je SRS.

Tokom sastanka u sedištu SRS Šešelj je rekao da se energično protivi evrointegracijama, ali da bi njegova partija podržala svaku vlast koja bi se odrekla NATO pakta i puta ka Evropskoj uniji i okrenula se ka Rusiji, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Šešelj poklonio Rogozinu gusle, rakiju i monografiju srpskih manastira.

Rogozin, koji je Vučiću poklonio maketu sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO) S-300, rekao je da na putu do srpske Vlade ne bi video zgradu srušenog Generalštaba da je Srbija imala taj sistem 1999. godine.

Vučić i Rogozin razgovarali su danas u Beogradu o vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je rekao da je Srbija predstavila svoje potrebe i da će sada ruska strana analizirati mogućnosti da odgovori na te zahteve.

Vučić je istakao da Srbija neće nikome biti laka meta i da zato radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta.

On je nakon razgovora sa zamenikom premijera ruske vlade Dmitrijem Rogozinom rekao je tema bila i vojno-tehnička saradnja, naglasivši da želi da poruči nekim analitičarima, koji tvrde da država obmanjuje javnost, a oni reaguju na poluinformacije koje pročitaju, da Srbija pre svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta.

"Pojačavamo svoju proizvodnju. Ove godine videćete prvi put našu serijsku proizvodnju Nora, Lazara 2 i 3, koje će koristiti naša voijska. Ne ide novac iz budžeta već od naših državnih kompanija", objasnio je Vučić.

Morate nešto da znate da biste mogli da razumete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite politička predavanja svima drugima, naglasio je premijer.

Srbija je, kako je ponovio, za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima.

"Nikada nikoga neće Srbija napasti, ali mora da bude u stanju da u svakom trenutku zaštiti svoju teritoriju i građane. Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma snažnog ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa", istakao je Vučić.

Takođe je zahvalio Ruskoj federaciji što poštuje odluku Srbije da bude neutralna.

"Moguć dogovor o izvozu Fijata u Kazahstan"

Premijer Vučić kaže da bi već nakon 15. januara moglo doći do dogovora o izvozu određene količine Fijatovih vozila u Kazahstan.

On je rekao da je Rogozina zamolio da prilikom susreta s potpredsednikom kazahstanske vlade posreduje u tom poslu.

Taj bi posao, kako je rekao, bio značajan ne samo zbog zarade, već pre svega zbog odnosa prema italijanskom investitoru, ali i zbog daljih ulaganja u auto industriju.

Vučić je s Rogozinom razgovarao i o proizvodnji delova za automobile, gde bi, kako je naveo, trebalo da sagledamo da li naša industrija može to da radi za rusko tržište, posebno sada i u onom delu koji su ranije pokrivale turske kompanije, a koje su od 1. januara, što se ruskog tržišta tiče, pod sankcijama.

Premijer je rekao da je sa Rogozinom govorio o tome kako da se dobri i korektni politički odnosi pretvore u još bolje ekonomske veze, kako bi obe zemlje imale više uspeha na tom polju.

"Rusija je jedna od zemalja sa kojima imamo najveću trgovinsku razmenu, ali ona može i mora da bude mnogo značajnija", rekao je Vučić i dodao da se određeni prostor na ruskom tržištu otvorio i nakon što je ta zemlja uvela sankcije Turskoj.

Bilo je reči i o podršci hemijskom kompleksu u Srbiji, pre svega pančevačkoj Azotari i MSK, rekao je Vučić, dodajući da je za Srbiju izuzetno značajno da postoji dugoročno prihvatljiva cena gasa, budući da proizvodnja gotovo u potpunosti zavisi od dogovora sa ruskom stranom.

Razgovaralo se i o izgradnji dodatnih kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, koji treba da bude proširen za milijardu kubnih metara.

Bilo je reči i o saradnji ministarstava poljoprivrede, izdavanju bankarskih garancija i investiranju u srpske fabrike za proizvodnju hrane i pića, budući da se uvođenjem sankcija Turskoj, otvorio veliki prostor za srpske fabrike na ruskom tržištu.

Kako je naveo, bilo je reči i o građevinarstvu, gde se takođe otvorio prostor za srpske kompanije, kao i o drugačijem načinu izdavanja dozvola, dok je istovremeno velika pažnja posvećena i turizmu s ciljem da se privuče što veći broj turista iz Rusije u našu zemlju i obrnuto.

"Za ruske turiste Srbija je nepoznata zemlja, malo znaju i mislimo da postoji veliki potencijal u banjskom, verskom turizmu, kao i za posete Beogradu", rekao je Vučić.

Rogozin je pre sastanka sa premijerom Srbije razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Na evropskom smo putu, ali bez sankcija za Rusiju"

Vučić je istakao da Srbija ispunjava sve obaveze na evropskom putu, ali da nije i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

On je, na konferenciji za štampu, nakon razgovora sa potpredsednikom vlade Rusije Dmitrijem Rogozinom rekao da nema nameru ni da kvari odnose sa ruskim tradicionalnim prijateljima.

To je, kako je dodao, već govorio na sastancima u Briselu, Vašingtonu ili Moskvi.

Vučić je, tom prilikom, primetio da neke od članica EU, manje poštuju obaveze nego Srbija.

"Srbija se mnogo više ponaša evropski od pojedinih članica. Mi ne želimo i nećemo da kvarimo odnose sa ruskim tradicionalnim prijateljima, a da li će neko nešto da nam zameri, pa zameraju nam svakako svašta", naveo je on komentarišući da neki lažu kad su izmišljali afere Tamnava, pa ništa, a nekima "ne smeju da pisnu kad urade lošije stvari".

 

Srodne vesti

Broj komentara: 9

Vuk Dražić   11. 01. 2016. | 20:07
Не, не и не! Не желим да Србија буде савезник Руса и окупатора на Криму и истоку Украјине. Моја жеља је да Србија већ једном стане уз Порошенка и његову Украјину и да се бори против оних који су окупирали Севастопољ, Доњецк, Луганск и друге украјинске градове. Украјинске светиње и украјинска културна баштина на Криму и на истоку Украјине морају бити сачуване. Рат између Украјине и окупатора на Криму и у Доњецку је борба између Бога и Сатане.
iguman  11. 01. 2016. | 23:12
Cika Rogozim, da li i ja mogu da dobijem jednu pracku, kao i nasa vojska?
maxHH  11. 01. 2016. | 23:14
Da nam daju jos koju maketu? Za dzabe nema ni kod stare babe!
Mikac  12. 01. 2016. | 00:45
vučić se sad već opasno gubi. dok se raspravlja sa svakim blogerom i tviterašem pojedinačno, dok komentariše pojedinačno svaku emisiju ili gosta koji mu se ne svidi, ovde dobija MAKETE ORUŽJA od svojih ruskih "prijatelja"!?
alo čoveče, "jesi ti.. šta ti je"?
...
Mikac  12. 01. 2016. | 00:51
samo jos da pomenem, da srbija izvozi vise u bosnu od 4mil ljudi, nego u rusiju od 140mil. u rusiju zato masovno odlaze nase pare - za naftu (i to pre svega za nasu, vojvodansku), za gas itd.
vucic se toliko ponizava prema strancima da je to neverovatno. sahranice ovu zemlju. ljudi izlazite na izbore masovno i pametno.
NS  12. 01. 2016. | 02:52
.... Elem, Rusija je nasa jedina nada to je svima jasno.
Vitez koja  12. 01. 2016. | 02:58
@Vuk Dražić Treba da te je sramota,stidi se,podržavaš fašiste,pa dali pratiš dešavanja u Ukrajini,dali pratiš veličanje fašizma i nacizma,...
Vitez Koja  12. 01. 2016. | 09:48
@Vitez koja A koga ti podržavas ,,viteže".
4
0
Vosha  12. 01. 2016. | 09:24
Niko ne prenosi da je bio i u zvanicnoj poseti kod Seselja?