Svet

0

Lovrić: Nijedna država nema razloga da se oseća ugroženo

Autor: SA

Izvor: Tanjug

Lovrić: Nijedna država nema razloga da se oseća ugroženo

Izvor: Foto: freeimages.com

"Hrvatska ni jednu državu ne doživljava kao neprijatelja i ne želi da je drugi percepiraju kao nekog ko ih ugrožava", rekao je general Lovrić, koji se upravo vratio iz posete SAD, a povodom poslednje reakcije iz Srbije oko moguće nabave "balističkih" raketa.

"OS RH predstavlja garant mira i stabilnosti, ne samo u našem bližem okruženju u srednjoj i jugoistocnoj Evropi, već i u globalnom okruženju. Učestvovanjem u Americko-jadranskoj povelji (A5), u kojoj kao posmatrač učestvuje i Republika Srbija, nastojimo državama jugoistocne Evrope dati podršku i približiti ih standardima u ispunjavanju njihovih evroatlantskih aspiracija", kazao je Lovrić zagrebački Jutarnji list.

"Naše temeljno strateško opredeljenje i naš doktrinarni koncept u svom su temelju usmereni na odbranu domovine, te smatram da ni jedna država, pa tako ni Srbija, nema razloga da se oseća ugroženom", rekao je načelnik generalštaba Oružanih snaga Hrvatske.

Prema njegovim rečima, Hrvatska ni jednu državu ne doživljava kao neprijatelja i ne želi da je drugi percepiraju kao nekog ko ih ugrožava ili kao neprijatelja.

"Hrvatska je opredijeljena da kroz mehanizme saradnje i kooperativne sigurnosti pridonosi miru i stabilnosti u neposrednom i širem okruženju", rekao je general Lovrić.

On je naglasio da će Oružane snage Hrvatske "u idućem periodu razvijati značajne sposobnosti za odbranu, samostalno ili u sklopu NATO" i da je to "uostalom i naša ustavna obveza, a to od nas očekuju i građani".

"Razvoj sposobnosti sprovodimo uravnoteženo, u skladu sa finansijskim mogućnostima, imajući u vidu sve tri misije OS RH, a to je odbrana teritorijalne celovitosti, suvereniteta i nezavisnosti, te osbrana saveznika, zatim doprinos medunarodnoj sigurnosti te potpora civilnim institucijama", rekao je general Lovrić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR