Sirija Rat u Siriji Sirijski pobunjenik
Profimedia
Sirija Rat u Siriji Sirijski pobunjenik
Sirija Rat, ISIL, Foto: Profimedia

Slobode su lišene osobe inicijala N.Š. (1988), A.M. (1960) i Dž.V. (1989) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo iz člana 162.b KZ BiH stav (3) "Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama".

Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto šest ručnih bombi, jedna trenutna tromblonska mina, dve protivpešadijske nagazne mine, 26 komada municije za puškomitraljez M-84 7,62 mm, 30 komada puščane municije 7,9 mm, šest komada pištoljske municije 7,65 mm, mačeta, zastava IS-a, plastični šablon za oslikavanje obeležja IS-a, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gde će biti kriminalistički obrađene, nakon čega će se odlukom postupajućeg tužioca, odlučivati o njihovom daljem statusu, saopšteno je danas iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

U saradnji tužilaštva BiH, Turske i Crne Gore, na području Turske lišen je slobode državljanin BiH u pokušaju da ode u Siriju i pridruži se strukturama tzv. ISIL-a.

Pri pokušaju odlaska u Siriju, na području Republike Turske, lišen je slobode Koštac Senad, rođen 1993. godine iz Velike Kladuše.

On je lišne slobode nakon što je osmislio plan i prikupio sredstva pa se zaputio u pravcu Sirije, kako bi se prikuljučio strukturama tzv. IS-a, koji je od strane UN-a proglašene terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni je iz BiH otputovao u Podgoricu, te nakon toga avionom u pravcu Turske, gde je lišen slobode. 

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom.