Vesti

0

Dodik: Odluka o referendumu biće objavljena kada dođe vreme

Autor: SA

Izvor: Tanjug

Dodik: Odluka o referendumu biće objavljena kada dođe vreme

Izvor: Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Ona će biti objavljena, građani imaju poverenje u ovo što radimo i mi ćemo izabrati trenutak koji je važan iz niza razloga", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju, prenosi RT RS.

Dodik je rekao da je važno što je referendum podržala Ruska Federacija, ali da to treba objasniti i na nekim drugim mestima.

"Mi odlučujemo samo da sud ne može da radi mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nismo protiv Suda i Tužilaštva BiH koji se bave pitanjima za koja je nadležna BiH, a ne pitanjima iz nadležnosti entiteta", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u Savetu bezbednosti UN štitio je nezakonitosti visokih predstavnika.

"Verujemo da ćemo uspeti da ovo objasnimo nekima, ali i ako ne uspemo u tome, mi ćemo na referendum ići bez obzira na pretnje meni lično", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o stavu zvaničnog Beograda o referendumu, Dodik je rekao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da misli da za to nije trenutak i da o tome još jednom razmisli.

Dodik je upozorio na dramatične podele vlasti i opozicije u Republici Srpskoj u vezi sa političkim obračunom sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Dan posle ne postoji, postoji dan odluke. Ako na referendumu narod kaže da to ne podržava, onda je jasno da je to odlučeno, ali oni koji ne žele da sprovedu narodne odluke, nisu hteli da budu deo većine za referendum", rekao je Dodik.

Prema pisanju beogradskog lista Danas, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da je Vučić, kao sagovornik EU od koga se imaju određena očekivanja, uspeo da prisili Dodika da povuče pretnju o napuštanju zajedničke bosanske policije i pravosudnih organa, a pre toga, raspiše referendum.

"To ne znači da Milorad Dodik neće nastaviti sa osporavanjem BiH kao države, što je uradio i na dan proslave. On je i na svečanoj akademiji (na dan RS) porucio da će RS braniti svim raspoloživim sredstvima", kazala je Biserko.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR