ZAJEČAR: Vlast ukinula besplatne vrtiće
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Budućnost u koju ne verujemo

ZAJEČAR: Vlast ukinula besplatne vrtiće

Srbija -
ZAJEČAR - Prva odluka gradskih čelnika u Zaječaru u 2016. godini je da se ukine ranije doneta odluka o besplatnim vrtićima.

Roditelji dvoje dece sada moraju da izdvoje i više od dve mesečne zarade godišnje za boravak mališana u vrtićima. Direktan udar na džep roditelja pospešiće belu kugu koja je u Timočkoj krajini najizraženija u Srbiji.

„Dabogda imao pa nemao“ - kaže stara jevrejska kletva. Kada čovek dođe u životnu situaciju da izgubi nešto vredno što je do tada u životu imao, bez obzira da li ga je stekao, ili mu je neko poklonio, tek tada shvati pravu vrednost onoga čega više nema. Ova stara jevrejska kletva ovih dana se ostvaruje u Zaječaru. Grad koji je prvi u Srbiji sproveo odluku o besplatnim vrtićima za decu, odlukom gradskih čelnika, prvoj u 2016. godini, ukinuo je postojeću odluku i propisalo da dnevni boravak deteta u vrtiću u Zaječaru roditelje košta 3.465 dinara mesečno!

Cena dnevnog boravka dece na pripremnom predškolskom programu, koji je po zakonu obavezan, od 1. januara u Zaječaru košta 3.024 dinara. Prostom računicom dolazimo do podataka da će roditelji sa jednim detetom za vrtić u ovoj godini morati da izdvoje 42.000 dinara godišnje, dok će oni koji imaju dva mališana, sa mesečnom cenom od blizu 3.500 dinara, godišnje izdvajati celih 84.000 dinar, odnosno oko dve prosečne zarade u Srbiji! Situacija je još i gora, obzirom da su realne zarade u Zaječaru daleko ispod nivoa prosečnih zarada u Srbiji za većinu zaposlenih, pa će boravak dece u vrtićima roditelji morati da izdvoje skoro četiri plate. Naravno, pod uslovom da uopšte imaju posao.

Ovakva odluka zaječarskih vlasti za rezultat će imati uništenje grada na dva Timoka, obzirom da je bela kuga upravo najizraženija u Zaječaru i čitavoj Timočkoj krajini. Inicijator odluke o besplatnim vrtićima bio je tadašnji predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković. Na njegov predlog tadašnja gradska vlast donela je i sprovela odluku o besplatnim vrtićima za decu u Zaječaru. Ova odluka bila je na snazi godinu dana od 1. januara 2015, do 1, januara ove godine.

„Odluka o besplatnim vrtićima u Zaječaru imala je za cilj prvenstveno da zaustavimo belu kugu, da se mladi bračni parovi lakše odluče za čuvanje drugog i trećeg deteta. Na taj način ne samo da smo finansijski olakšali roditeljstvo, već smo omogućili očevima i majkama da mogu da nađu sebi posao i zarade dok su deca u vrtićima. Ponosan sam na tu odluku i smatram da je treba primeniti u čitavoj Srbiji“, kaže za naš portal Saša Mirković.

Narodni poslanik i lider Pokreta Jaka Srbija Saša Mirković 31. 12. najavio je da će se u republičkom parlamentu zalagati da se besplatni vrtići uvedu u celoj Srbiji. Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu. U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi sa sadržinom ovog teksta, obratite se kontaktima navedenim u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track