POZITIVNA PREDVIĐANJA Štiplija: Srbija uskoro otvara još 4 poglavlja
Foto: Promo

Poziv za pregovaračku poziciju

POZITIVNA PREDVIĐANJA Štiplija: Srbija uskoro otvara još 4 poglavlja

Politika -
Srbija bi tokom ove godine, pored poglavlja 23 i 24 koja se tiču osnovnih prava, mogla da otvori još četiri poglavlja za koja ne postoje početna merila za otvaranje, izjavio je glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Štiplija.

To su poglavlja 5 - javne nabavke, 13 - ribarstvo, 20 - preduzetništvo i industrijska politika i poglavlje 26 - obrazovanje i kultura, za koja je Srbija već dobila poziv da izradi pregovaračke pozicije, jer ne postoje početna merila za otvaranje, pa ih je moguće otvoriti već u drugoj polovini 2016. godine. Neka od ovih poglavlja mogu biti otvorena i privremeno zatvorena na istoj međuvladinoj konferenciji.

Kod ostalih poglavlja, objašnjava Štiplija, EK će insistirati na merilima za otvaranje pregovora o određenom poglavlju, koja će biti predstavljena u Izveštajima sa skriniga.

Ta merila se tiču zahteva za usvajanje strategija i akcionih planova, ispunjavanja ugovornih obaveza sa EU, pre svega sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zahteva za usvajanje zakona i podzakonskih akata.Šstiplija podseća da je Evropska komisija do sada uradila izveštaje o skrinigu za 13 pregovaračkih poglavlja, uključujući i već otvorena poglavlja 32 i 35, koja sadrže preporuke o otvaranju pregovora za određeno poglavlje i, ukoliko EK proceni, merila za otvaranje pregovora o pojedinim poglavljima.

Govoreći o poglavljima koja bi mogla biti otvorena do kraja godine, Štiplija kaže da je Poglavlje 5 veoma značajno u borbi protiv korupcije i za funkcionisanje institucija koje su važne za sprovođenje javnih nabavki, kao što je slučaj sa Upravom za javne nabavke.

To poglavlje uređuje i opšte principe transparentnosti, ravnopravnog tretmana, slobodne konkurencije i sprečavanja diskriminacije kod javnih nabavki, objašnjava Štiplija.

On navodi da se Poglavlje 20 odnosi na unapređenje sveukupnog poslovnog okruženja u kojem deluju mala i srednja preduzeća, ali i promovisanje industrijskih strategija EU koje unapređuju konkurentnost i pomažu ulaganja i otvaranje novih preduzeća.

Poglavlje 13 je veoma lako za Srbiju jer kao zemlja bez izlaza na more nije zainteresovana za lov ribe na otvorenom moru, navodi Štiplija, ali dodaje i da određene pravne tekovine EU iz oblasti funcionisanja tržišta i naša zemlja mora poštovati.

U "laka" poglavlja spada i poglavlje 26 koje se tiče obrazovanja jer su obrazovanje, obuka, programi za mlade i kultura primarno u nadležnosti država članica, a ne EU.

U prvoj polovini 2017. Srbija bi mogla da otvori tri poglavlja koja se tiču prava intelektualne svojine, transportne politike i transevropske mreže, kao što je najavio premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa premijerom Malte Džozefom Muskatom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track