Tokom januara u Domu kulture „Studentski grad“ biće održana dva programa posvećena Nobelovoj nagradi. Večeras u 19 sati u Maloj sali biće održano predavanje „Nobelova nagrada“ na kome će o Alfredu Nobelu i njegovoj fondaciji govoriti Mirjana Cvekić, ugledna naučnica u oblasti elektrotehnike i pionirke u oblasti tranzistorske tehnologije.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Na predavanju će biti reč o merilima za dodelu Nobelove nagrade u različitim oblastima nauke, književnosti, umetnosti i borbe za mir u svetu. Mirjana Cvekić govoriće o tome koji su načini nominacije, kako se biraju kandidati, o proceduri glasanja, ceremoniji dodele, kao i dobitnicima Nobelove nagrade za 2015. godinu.

U četvrtak 28. januara u 20 sati u Klubu Magistrala biće predstavljeno delo aktuelne dobitnice Nobelove nagrade za književnost „Rat nema žensko lice“ beloruske književnice Svetlane Aleksijevič.

„Rat nema žensko lice“ je knjiga koju je autorka pripremala četiri godine tokom kojih je posetila 100 gradova, beležići sećanja ratnih veteranki. Oko milion sovjetskih žena učestvovalo je u II svetskom ratu. U ovoj knjizi njih 200 opisuje kako su postale vojnici '41. Svetlana Aleskijevič je zasnovala književnu vrstu „roman glasova“, glasova protiv jučerašnjeg i današnjeg fašizma. Roman je u bivšem Sovjetskom Savezu, ali i u celom svetu naišao na izuzetan prijem kod čitalaca i prodat je u više od dva miliona primeraka, a preveden na 40 jezika. Knjigu „Rat nema žensko lice“ objavila je izdavačka kuća Čarobna knjiga.

O aktuelnoj dobitnici Nobelove nagrade u Domu kulture „Studentski grad“ govoriće Enisa Uspenski, Mladen Vesković i Neda Nikolić Bobić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari