ZAŠTITITE DIVLJE PTICE: Ima li kraja trovanju belorepana i mišara kod Apatina?
Foto: Nenad Spremo

Saopštenje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

ZAŠTITITE DIVLJE PTICE: Ima li kraja trovanju belorepana i mišara kod Apatina?

Srbija -
APATIN - Aktivista Društva za zaštitu i proučavnje ptica Srbije (DZPPS)Nenad Spremo pronašao je u ataru Ribareva, kod Apatina, odraslog orla belorepana koji nije mogao da leti, niti da se pomera.

"To su simptomi koji upućuju na trovanje divlje ptice. Ovaj nalaz potvrđuje da je u okolini Apatina trovanje posebno rasprostranjeno, znajući da je samo tokom protekle dve godine na tim terenima uginulo 11 orlova belorepana, velika većina kao posledica trovanja pesticidima. Ovaj belorepan imao je sreću, jer ga je pronašao ornitolog, koji je o tome obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Brzom reakcijom zaposlenika JP “Vojvodinašume”, ptica je prenesena u prihvatilište za divlje životinje koje funkcioniše u Zoo vrtu na Paliću. Tamo je pregledana, i odmah nakon toga je počelo njeno lečenje, nega i oporavak. Po poslednjim informacijama, ptica se potpuno oporavila i čeka puštanje nazad u prirodu. Ostale otrovane ptice ostaju nepronađene i sa pravom se pitamo koliko ih još mora stradati ovako okrutno”, rezigniran je Nenad Spremo iz DZPPS-a.Crna serija stradavanja strogo zaštićenih ptica na istim apatinskim terenima nastavljena je, pa je Nenad pronašao još dva mišara sa identičnim simptomina, jednog 27. decembra prošle, a drugog 5. januara ove godine. Oba su na isti način kao i belorepan prebačena u palićko prihvatilište na lečenje. Rezultati lečenja još nisu poznati.

Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Foto: Nenad Spremo
Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Foto: Nenad Spremo

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ogorčeno je očiglenom upornošću svih koji se bahato odnose prema pesticidima. Ornitolozi navode da ovo nisu prvi slučajevi zloupotrebe pesticida ove zime u opštini Apatin, te da je još sredinom novembra kod sela Kupusina locirana njiva na čijoj površini su bili razbacani mamci sa cink-fosfidom koji služi za trovanje glodara. To je potpuno suprotno propisima koji kažu da se taj rodenticid može upotrebljavati samo zakopavanjem u aktivne rupe poljske voluharice. Iako ima stidljivih naznaka da se koordinacija državnih organa u ovim slučajevima poboljšava, ornitolozi tvrde da je ona daleko od dovoljne da bi se trovanja zaštićenih divljih životinja sprečila. Oni apeluju i na Ministarstvo poljoprivede i zaštite životne sredine da oformi što pre mrežu stručno opremljenih prihvatilišta za zbrinjavanje i lečenje zaštićenih divljih životinja širom Srbije, kako se u brojnim slučajevima u kojima građani pokušavaju da im pomognu, ne bi desilo da bolesne ptice moraju da putuju stotinama kilometara da bi im se obezbedila stručna pomoć.

Foto: Nenad Spremo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track