• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protestna šetnja LSV u Beogradu

Izvor MONDO/Agencije

Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala je danas protestnu šetnju u Beogradu zbog sredstava koji se iz budžeta izdvajaju za tu pokrajinu.

 LSV - protest - Beograd Izvor: MONDO, Daragana Tomašević
Izvor: MONDO, Daragana Tomašević

Organizaori protesta, mešu kojima je i lider LSV-a Nenad Čanak  Ustavnom sudu su predali inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije.

Na protestu je nekoliko stotina građana koji nose transparente sa natpisom "Pravda za Vojvodinu".

Čanak je rekao da Srbija neće biti pravna država sve dok se Vojvodini ne isplati 1,9 milijardi evra, koliko joj je, kako tvrdi, "zakinuto" u poslednjih deset godina.

"Izgleda da ovde niko ne razume da postoji život van Beograda i život van institucija, da postojimo svi mi koji umemo da čitamo i da taj isti Ustav koji su oni napisali. Mislili su da smo zaboravili, kao što smo zaboravili da se branimo. Nismo zaboravili ni jedno ni drugo", rekao je Čanak, novinarima ispred Ustavnog suda, posle prostestne štnje koju je organizovala LSV.

On je rekao da su se danas okupili "simbolično", samo da "kažu da na to neće pristati" i dodao da će se videti da li da će Ustavni sud biti brz i efikasan, kao "kada je trebalo ukidati nadležnosti Vojvodini", ili kada je trebalo "zaboraviti" da se mora doneti Zakon o finansiranju te pokrajine.

"Tu smo da ih podsetimo-radite svoj posao ili odlazite", rekao je Čanak i naglasio da veruje u nezavisnost te institucije, koja sada treba da se pokaže.

"U Ustavnom sudu samo je službenik primio inicijativu i nadam se da će rezultat uslediti, pošto će Ustavni sud reagovati. Verujem u nezavisnost te institucije i sada oni treba da se pokažu", rekao je Čanak.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čanak je rekao da na protestu nema demokrata i naveo da ne treba da zove nekoga da brani sopstvenu zemlju i rođena prava.

"Ko je predsednik vlade Vojvodine, iz koje je stranke? Nema ih nigde, njih pitajte, a ne mene zašto nisu ovde. Ja nisam Bojan Pajtić, ovde smo došli simbolično i to je deo kampanje 'Pravda za Vojvodinu', koja traje već 25 godina", rekao je Čanak.

Protestna šetnja Lige socijaldemokrata Vojvodine počela je danas pre 12 sati, a kolona koju je predvodio Čanak, prošetala je od Trga Nikole Pašića do zgrade Ustavnog suda u Nemanjinoj, noseći transparente "Pravda za Vojvodinu", "Gde ste sada ustavobranitelji", "Čije su naše pare", "Vojvodina, naša dika..."

Saobraćaj se svo vreme protesta odvijao normalno, jer se kolona kretala trotoarom uz pratnju policije.

Ustav Srbije predviđa da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije.

Pokrajinska vlada je predlog za ocenu ustavnosti delova Zakona o budžetskom sistemu predala 2012. godine, ali Ustavni sud taj predlog još uvek nije razmatrao.

Ustav Srbije predvideo je i obavezu donošenja Zakona o finansiranju Vojvodine i to do kraja 2008. godine. Međutim, zakon do danas nije donet, na šta Evropska komisija upozorava izveštajima o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SM

Zabraniti zakonom tu separatisticku stranku i njihove odvratne zastave.

Pravda

E za te pare od pre 10 godina nisi trebao da ides u Beograd. Pajtic je u Novom Sadu, valjda.

special image