Mandić: Teško nam je odoleti

S. Krstović

11. 01. 2016. u 12:52

Bila je privilegija i čast igrati pred ovolikim brojem gledalaca. Ostali smo skoncentrisani, igrali smo jedni za druge – kaže mladi srpski vaterpolista

Мандић: Тешко нам је одолети

Dušan Mandić foto: N. Paraušić

NOĆ za istoriju, noć kada su padali rekordi. Veličanstveno otvaranje 32. EP u vaterpolu nikog nije ostavilo ravnodušnim. Naročito Dušana Mandića, koji je na impresivan način proslavio stotu utakmicu "u kapici" Srbije. Pamtiće je i Hrvati, koji su doživeli najteži poraz u istoriji šampionata - 13:6. Naši su se u ponedeljak pre podne odmarali, a u utorak (20.15) ih očekuje lagani duel sa Maltom.

- Nije moglo lepše da bude. Stota utakmica protiv Hrvatske, u Beogradu, pred 11.000 ljudi u "Areni". Da me je neko pitao šta bih voleo za jubilej, ne bih znao šta da mu kažem. Sve je ispalo nezaboravno - priča Mandić.


O atmosferi u prepunoj "Kombank areni" dugo će da se priča. "Delfini" ne kriju da bi voleli da tribine svakog dana budu krcate.


- Izdržali smo pritisak publike, ambijent je bio izvanredan, a rezultat je na kraju proizvod naše vrhunske igre u odbrani, sa igračem manje. Igrali smo kao jedan od početka do kraja. Nije nas ponela euforija, nije nas ponelo ludilo na tribinama. Bili smo koncentrisani na ono što treba da radimo u bazenu i zbog toga je rezulztat takav kakav je - podvlači Mandić.


Mada u bazenu deluje impresivno, nezadrživo, Mandić sebe nikako ne izdvaja iz kolektiva. Zato vešto izbegava da govori o ličnim dometima:

IMAMO SVOJ KAFIĆ OBE naše selekcije svoj mir su našle u hotelu "M". Taj izbor najviše odgovara vaterpolistima koji treniraju samostalno ili sa igračima Partizana na Banjici. Sa rivalima se vide samo u "Areni".
- Malo je neobično igrati velike utakmice u Beogradu a biti smešten u hotelu. Meni je stan blizu, mogu i peške da skoknem do mojih. Odgovara nam što smo sami, posvećeni smo samo sebi. Jednu sobu smo pretvorili u kafić, uz muziku i karte se opuštamo, družimo - priča Mandić.

- Mi smo ekipa koja uvek ide na najviši plasman. Imamo kvalitet da pobedimo svakoga, i kada igramo kako znamo i koncentrisano kao preksinoć, teško bilo ko može da nam se suprotstavi. A meni je najvažnije da se uklopim u ekipu, da je podržim i pomognem joj na najbolji mogući način.


Zato ne štedi reči hvale kada govori o našoj reprezentaciji:


- Sve ekipe dobro znaju da im od nas opasnost preti sa svih strana. Imamo sjajne šutere, izvanredno igramo odbranu, maestralni su centri, bekovi... Mislim da smo najkompletnija reprezentacija.


A ta moć u bazenu nikako ih ne opušta...


- Gledamo samo sebe i trudimo se da poboljšamo igru. Protivnici nas ne zanimaju, želimo da budemo još bolji.


Ipak, Mandić ne voli kada se pokrene priča da su već šampioni Evrope.


- U nedelju sam osetio olakšanje, jer smo probili taj pritisak. Svi su nas stavili na tron. To ne volim, to mi se ne sviđa. Postoji dosta sjajnih ekipa, a naročito one koje se bore za Olimpijske igre u Riju daće još više. Pobeda od 13:6 protiv Hrvata, po meni, nije baš pravi pokazatelj kakva je to reprezentacija. Videćete u nastavku šampionata da nam neće biti nimalo lako.

MI SMO TIM

MANDIĆ se ne slaže da je u prvih 10 minuta sa tri gola uzdrmao Hrvate:

- Prvo je to uradio Prlainović, a kasnije sam ja bio taj koji je dobio sjajne lopte od Filipovića i Prlainovića, a znate da je dobra asistencija pola gola. Bili smo pravi tim. Prekjuče sam odskočio ja, sutra će neko drugi, i to je kvalitet naše reprezentacije, što svaki put neko drugi može da iskoči u prvi plan.



JAKŠIĆ: PRAVO POSLE EP

NIKOLA Jakšić januarski ispitni rok polaže u bazenu. Brucoš Pravnog fakulteta u Beogradu sada misli samo na igru:

- Sada knjiga nije u prvom planu. Ne učim, isključio sam se, fokusiran sam samo na šampionat. Kada se okonča ova bajka, vratiću se studentskim obavezama. Profesori mi izlaze u susret i kada se završi EP dogovoriću se s njima kada ću polagati ispite.

 

RANĐELOVIĆ: NAJEŽIO SAM SE

SAVA Ranđelović ističe da će dugo da pamti ambijent u "Areni":

- Kada sam izašao na predstavljanje naježio sam se i dobio dodatno samopouzdanje da što bolje odigram. Mnogo nam znači pobeda nad Hrvatima, sada imamo dovoljno vremena da se pripremimo za četvrtfinale. Danas igramo sa Maltom, koju ne poznajemo, ali verujemo da nećemo imati problema.



BROJKE

5,5 godina “delfini” nisu izgubili od Hrvata

100. Meč odigrao je Dušan Mandić za Srbiju

11.000 navijača je novi rekord Evropskih prvenstava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije