Vesti

Kritičari su izabrali 2016.11.01.2016. 12:40


Za ovogodišnje izdanje izložbe Kritičari su izabrali Irina Subotić je odabrala dvadesetoro izlagača – vajara, slikara, arhitekata, fotografa – koji „odgovaraju“ zadatoj temi Spomenici i ideje.

 

Ana Adamović, Radoš Antonijević, Mrđan Bajić, Jelica Radovanović, Dejan Anđelković, Aleksa Bijelović, Vjera Damjanović, Davor Ereš, Marko Lulić, Ana Nedelјković, Nikola Majdak Ml, Dušan Otašević, Branko Pavić, Dejan Milјković, Jovan Mitrović, Miško Pavlović, Dušan Petrović, Pavle Stamenović, Dušan Stojanović, Ivan Šuletić

Izložba Kritičari su izabrali se više od četiri decenije održava u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Od 2001. godine ova izložba je, u koncepcijskom smislu, modifikovana u autorsku izložbu laureata nagrade „Lazar Trifunović”, prestižnog priznanja za likovnu kritiku i kritičko pisanje o savremenoj umetničkoj sceni, koje se od 1992. dodeljuje u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Irina Subotić je dobitnik nagrade „Lazar Trifunović” za 2013.

Za ovogodišnje izdanje izložbe Kritičari su izabrali Irina Subotić je odabrala dvadesetoro izlagača – vajara, slikara, arhitekata, fotografa – koji „odgovaraju“ zadatoj temi Spomenici i ideje. Na izložbi će biti predstavljena idejna rešenja za spomenike ili memorijalna obeležja koji imaju najšire postavljen tematski okvir: Spomenici idejama. Razlozi za organizovanjem ovakve izložbe, kako Subotić navodi u uvodnom tekstu u katalogu su brojni ali treba izdvojiti one najznačajnije: „ ...prepoznajemo da se radi o devalvaciji savremene misli i napuštanju iskustava modernizma, o nerazumevanju današnjih pojmova vezanih za spomenike i memorijalna mesta, o nepoštovanju ustanovljenih kriterijuma u struci, u umetnosti, istoriji umetnosti i arhitekture, kao i u kritici, o revanšizmu u odnosu na prethodni period a koji se gaji u pojedinim stručnim krugovima i često navodi u javno izrečenim stavovima.“ Memorijali - uslovno tako nazvani - kao ogledala naše savremenosti i sadašnjosti čitaju se na različite načine kroz radove umetnika koji su ovom prilikom pozvani da učestvuju - Ana Adamović, Radoš Antonijević, Mrđan Bajić, Jelica Radovanović, Dejan Anđelković, Aleksa Bijelović, Vjera Damjanović, Davor Ereš, Marko Lulić, Ana Nedelјković, Nikola Majdak Ml, Dušan Otašević, Branko Pavić, Dejan Milјković, Jovan Mitrović, Miško Pavlović, Dušan Petrović, Pavle Stamenović, Dušan Stojanović, Ivan Šuletić. Svojim idejnim i/ili realizovanim rešenjima ovi umetnici pokazuju da uz tradicionalne vajarske forme, postoje i nova, arhitektonska i u širem smislu umetnička rešenja koja u različitim medijima reflektuju estetske i funkcionalne potrebe širokog kruga društva.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.