NavMenu

Beograd dobija pametnu zgradu i hotel na 6.500 m2 - Projekat "Xenon" uvodi svetski standard u gradnji stambeno-poslovnih objekata

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.01.2016. 12:30
Komentari
Podeli
Planirani izgled objektaPlanirani izgled objekta
Beograđani će uskoro imati priliku da uživaju u stanovima kakve poseduje mali broj stanovnika Beča, Minhena i Pariza. Projekat "Xenon" je novi ekskluzivni stambeno-poslovni objekat lociran na južnoj padini Vračara i Zvezdare, centralnih gradskih opština, na uglu ulica Vojislava Ilića i Stanislava Sremčevića. Predstavlja novu dimenziju i svetski standard u gradnji ovakvih objekata, a u njegovoj blizini nalaze se vrtić, osnovna i srednja škola, kao i pijaca, supermarketi, glavne gradske saobraćajnice i izlaz na autoput, uz odličnu komunikaciju sa svim delovima grada.

Projekat se sastoji iz stambenog, poslovnog, garažnog i hotelskog dela sa uličnim frontom od 45 metara koji je savršeno uklopljen sa okolinom.

- Ukupna površina objekta je 6.500 m2, od čega stambeni i poslovni deo zauzimaju 4.000 m2, a hotelski oko 2.500 m2. Gradnja je započela u julu 2013. godine i zgrada je potpuno završena, preostalo je još samo da se ugrade liftovi firme "Otis" koji stižu iz SAD za 8 nedelja, kao i da se sve istestira. Planirano je da zgrada primi prve stanare 30. marta 2016. godine – kaže u razgovoru za "eKapiju" Branko Simović koji je, zajedno sa kolegom Miroslavom Ćeranićem, uložio značajna sredstva u projekat "Xenon".

On ističe da je zgrada jako komplikovana, u građevinskom i tehnološko-tehničkom pogledu, zbog specifičnog grejanja i hlađenja kroz zidove i podove, kao i KNX instalacija koje omogućavaju daljinsko upravljanje svim sistemima pametne zgrade. Tu je i meteorološka stanica koja po želji može da upravlja delovima objekta, tako da postoji mogućnost automatskog spuštanja ili dizanja roletni i paljenja ili gašenja grejanja, što donosi 30% ušteda energije.

- Kombinacijom kamena i stakla na prednjoj fasadi i travertino fasade u dvorištu, inovativne arhitekture i visokokvalitetnog enterijera sa granitnim pločama u holovima, prijatnom rasvetom, vratima obloženim drvetom sa bogatim štokom, objekat u potpunosti odgovara lokaciji na kojoj se nalazi. Ima kontrolisani pristup stanara i gostiju sa fizičkim obezbeđenjem - recepcijom 24h. Predviđeno je da prilikom kupovine stana budući vlasnici plaćaju obezbeđenje, održavanje i čišćenje 0,8 EUR po m2. Takođe, ceo objekat je pod video nadzorom, građen po najvišim standardima energetske efikasnosti, i jedan je od prvih koji će imati energetski pasoš visoke kategorije u Beogradu – objašnjava Simović.

Sagovornik "eKapije" kaže da se cena stanova u ovoj zgradi kreće između 2.500 i 3.000 EUR po kvadratu plus PDV, u zavisnosti od veličine i položaja stana. Simović to smatra adekvatnom cifrom za jedan ovakav objekat, a potvrda stiže i od zainteresovanih kupaca, pošto je, prema njegovim rečima, više od 60% stanova već prodato.

- Zgradu je projektovao arhitekta Saša Apostolović, a među izvođačima radova bili su i "Bekament", "Nikša komerc", "Delta–term", "Eurostolarija", "Aqua boutique", "Mahagoni deco" i druge firme - navodi Simović.

Najsavremeniji materijali i tehnologija

Deo objekta koji čini hotel visoke kategorije, sa zasebnim ulazom i liftom, pruža stanarima mogućnost da uz doplatu koriste usluge bazena, velnesa, pranja veša, održavanja stana, kao i ostale hotelske usluge - ketering hrane, salu za poslovne sastanke, rođendane, proslave.

- Izolacija podzemnog dela objekta urađena je uz pomoć firme "Dracomerx", čiji kvalitet poslovanja je potvrđen sertifikatom ISO 9001:2000. Ova izolacija se smatra najkvalitetnijom na evropskom tržištu, sa doživotnom garancijom od vlage i podzemnih voda – objašnjava Branko Simović i dodaje da je fasada rađena po principu sendvič zida, kojim se ostvaruju izuzetna termička svojstva.

Stolarija, prozori i vrata su italijanskog proizvođača "Profilati" (aluminijum-drvo), sa trostrukim nisko emisionim staklom punjenim argonom - u cilju izuzetne energetske efikasnosti - i sa aluminijumskim roletnama koje pokreću elektro motori.

- Stanovi su takođe razdvojeni takozvanim "sendvič" zidovima koji doprinose uštedi energije ukoliko se stan pored ne greje ili ne hladi, a u samim stanovima se vodilo računa o korišćenim materijalima. Pločice su italijanska granitna keramika prve kategorije, parket je hrastov, sanitarije su italijanske. Sve instalacije su visokog kvaliteta – ističe Simović.

Sistem pametne zgrade


Zgrada je snabdevena KNX sistemom instalacija i automatizacijom, a naš sagovornik navodi da su svi stambeni objekti u Evropskoj uniji po novim propisima snabdeveni ovim instalacijama. KNX je odobren međunarodni standard, jedini na svetu otvoreni standard za kontrolu u stambenim i poslovnim objektima. KNX proizvodi svih svetskih proizvođača koji imaju sertifikat iz Brisela mogu se kombinovati, a KNX zaštitni znak garantuje njihovu međusobnu kompatibilnost i zajednički rad. Što se tiče instalacija vodovoda, reč je o polietilenskim cevima nemačkog proizvođača, dok odvod čine bešumne "Rehau" cevi.

- Instalacije grejanja i hlađenja su zidne, izvedene tako da svaki stan ima tri kalorimetra i može u svakom trenutku da kontroliše temperaturu, a računa se samo stvarno utrošena energija. Sistem zidnog grejanja i hlađenja je najzdraviji vid grejanja, najkvalitetniji, i 4 puta efikasniji i skuplji od standardnog radijatorskog grejanja. Stanari tako mogu, u kombinaciji sa sistemom "Pametna zgrada", da ostvare velike uštede energije – navodi Branko Simović.

On kao jednu od značajnih prednosti navodi to što sistem "Pametna zgrada", koji se nalazi u svim stanovima, preko KNX instalacija omogućava kompletnu integraciju sistema klimatizacije, rasvete, roletni, audio-video opreme, i pruža mogućnost daljinskog upravljanja preko pametnog telefona, iPada ili bilo kog Android uređaja, veoma jednostavno. Dva paketa opreme (a ili b) sadrže mogućnosti inteligentne kontrole rasvete, roletni, grejanja i hlađenja i rizičnih potrošača, kao i mogućnost izveštaja o svakodnevnoj potrošnji električne energije, energije grejanja i vode.

- Sistem "Pametna zgrada" ima i mogućnost dodatnog proširenja - dimovanje halogene fluo i RGB rasvete, integraciju alarma, senzora prisustva i internet kontrole, kao i senzora požara i poplave i druge opcije, u zavisnosti od paketa opreme – kaže sagovornik "eKapije".

Simović napominje da se zgrada greje preko toplotnih pumpi voda-voda i vazduh-voda, što se smatra najefikasnijim i najrentabilnijim načinom grejanja sa najmanjim utroškom energije. Prema novim propisima nijedan objekat u EU neće od 2015. godine biti primljen ukoliko nema neki alternativni sistem grejanja, poput toplotnih pumpi ili solarnog grejanja.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.