Aktuelno

Radenko Milak & Roman Uranjek: Dates 3
13.01.2016. - 02.02.2016.

Radenko Milak & Roman Uranjek: Dates 3


Izložbena sezona 2016. u galeriji Podroom otvara se samostalnom izložbom Radenka Milaka i Romana Uranjeka. U okviru „Dates 3“ biće prikazani novi radovi pomenuta dva umetnika, koji su nastali u umetničkom dijalogu u poslednjih par meseci, nedelja i dana.

 

Prepoznavši jedan kod drugog sličnu ideju koju su obojca nezavisno započela u svojim ateljeima, a to je jedna vrsta disciplinovanog umetničkog angažmana tokom kojeg svakodnevno ostavljaju komentar u vidu crteža, akvarela ili kolaža, počinju da stvaraju nove radove u kojima spajaju svoje umetničke praske.

„Datumi jest samo jedan od mogućih značenja engleskog pojma dates kojim su umjetnici Radenko Milak i Roman Uranjek nazvali format svojih zajedničkih izlaganja. Prema tumačenju umjetnika ispravna su i druga značenja kojima se opisuju dnevnički zapisi, postupci kalendarskog mjerenja vremena koje u njihovu slučaju, zbog primjene arbitrarnog postupka povezivanja djela postaje dijakronijsko, relativizirano vrijeme lišeno kontinuuma. Dates se može razumijevati i kao oblik društvenog angažmana najmanje dviju zainteresiranih strana. Ovdje su ispravna oba značenja. Naime, Milak i Uranjek od 2013. objavljuju svoje umjetničke uratke na društvenoj mreži Facebook, što im je omogućilo međusobno upoznavanje. Milak je tada započeo objavljivati dnevnički ciklus crno-bijelih akvarela 365 Image of Time iz razdoblja od 1. siječnja do 31. prosinca 2013, a Uranjek svoje kolaže iz serije Barem jedan križ dnevno koju započinje 1. siječnja 2002. Obojica su kao svoju strategiju odabrali dnevnički princip subjektivnog i opsesivnog bilježenja vremena iz dana u dan: Milak u godinu dana, a Uranjek već 13 godina. Međusobno zanimanje za rad onog drugog, odnosno uzajamno prepoznavanje umjetničke bliskosti po pitanju razumijevanja objektivnog vremena i povijesnog vremena, a potom i razlikovanja fenomena društvene i kulturne prošlosti (povijesti) od osobnog/opsesivnog dokumentiranja i procesa pamćenja vrlo je brzo prerastao u konkretnu suradnju, kreiranje i izlaganje zajedničkih kompozitnih radova. A što su to umjetnici međusobno prepoznali kao zajedničku platformu? Kao odgovor ili barem kao okidač za moguća objašnjenja citirat ću objavu na Facebooku Radenka Milaka od 7. studenoga 2010.: „Slikama prošlosti prijeti zavada, iščeznuće ukoliko se sadašnjost u njima ne prepozna…”. Dakle, pitanje glasi: kako ne zaboraviti prošlost, kako je učiniti vidljivom sada i ovdje, ali i kako je prevladati u procesima promjene ukupne zbilje? ....“ izvod iz teksta Tihomira Milovca

Roman Uranjek (1961, Trbovlje) je jedan od osnivača i stalni član umetničke grupe IRWIN (Dušan Mandić, Miran Mohar, Andrej Savski, Borut Vogelnik). IRWIN je osnovan u Ljubljani 1983. i uz Laibach, kazalište Gledališče Sestara Scipion Našice i dizajnersku grupu Novi kolektivizam čini jednu od glavnih grupacija umetničkog kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK). Od 1983. Uranjek izlaže u okviru grupe IRWIN na brojnim grupnim izložbama na prostoru bivše Jugoslavije i u svetu, uključujući Tate Modern u Londonu, Venecijanski bijenale i Manifestu u Roterdamu i Ljubljani. Živi i radi u Ljubljani.

Radenko Milak (1989, Travnik), završio je Likovnu akademiju u Banja Luci, a postdiplomske studije u Beogradu. Izlagao je u brojim evropskim galerijama. Osnivač je umetničkog udruženja Protok i Bijenala savremene umetnosti SpaPort u Banja Luci. Među samostalnim izložbama izdvajaju se: „365“ Kunsthalle Darmstadt, Big Time - Galerie Priska Pasquer, Keln, Unfinished Story - Galerie Patricia Dorfmann, Pariz, And What Else Did You See? – I Couldn´t See Everything! – Muzej savremene umetnosti Beograd. Učestvovao je na grupnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Njemačkoj, Turskoj itd.

Koordinatorka i kustoskinja izložbe u Beogradu: Zorana Đaković Minniti
Realizaciju izložbe pomogli autori, Grad Beograd

 

objavljeno11.01.2016.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.