Najnovije vesti
Vesti Beograd
IMA ČAK I ULICU U BEOGRADU Znate li ko je bio Karnedži?

IMA ČAK I ULICU U BEOGRADU Znate li ko je bio Karnedži?

Ako u centru Beograda pokušate da pronađete Karnegijevu ulicu, neće uspeti iako pouzdano znate da se nalazi kod Pravnog fakulteta.

Pogresno napisani nazivi ulica_090116_RAS foto Djordje Kojadinovic002 Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija
Pogresno napisani nazivi ulica_090116_RAS foto Djordje Kojadinovic002
Pogrešno napisan naziv ulice
Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija
Pogrešno napisan naziv ulice

Razlog je u tome što je neko Karnegijevu ulicu prekrstio u Karnedžijevu. Zbog nepažnje i iz neznanja u kolokvijalnom govoru često se može uočiti da se imena ulica u Beogradu izgovaraju pogrešno.

Dovoljno pažnje se ne pridaje poreklu izgovorene reči pa se po sluhu usvaja, mehanički i uglavnom pogrešan naziv.

- Ako na tabli piše Karnedžijeva, to je zbog toga što je prvobitno bio usvojen taj oblik zbog nedovoljnog poznavanja engleskog jezika. Naime, engleski izgovor je Karnegi, tako da je pravilno ime ulice Karnegijeva ulica - kaže za “Blic” akademik i lingvista Ivan Klajn.

Greška u nazivu te ulice, po Klajnovom mišljenju, desila se zbog nepoznavanja engleskog jezika.

- Engleska ortografija i njihov krajnji speling umeju da budu komplikovani i treba dobro znati jezik da bi se pojedine reči prevele pravilno. Ovde je u pitanju Endrju Karnegi koji je posle Prvog svetskog rata finansirao izgradnju Univerzitetske biblioteke, a malo ko je tada dobro govorio engleski. To bi svakako trebalo da se ispravi - kategoričan je Ivan Klajn.

Krajem 1920. godine, uprava Karnegijeve zadužbine je srpskoj vladi poklonila 100.000 dolara za podizanje Univerzitetske biblioteke, a sve zahvaljujući inicijativi dva istaknuta Srbina koja su u to vreme živela u SAD, diplomate Slavka Grujića, poslanika Kraljevine SHS u Vašingtonu i Mihajla Idvorskog Pupina, slavnog profesora fizike na Kolumbija univerzitetu. Biblioteka je svečano otvorena na dan Sv. Ćirila i Metodija, 24. maja 1926. godine.