NavMenu

Devizne rezerve NBS 10,3 mlrd EUR na kraju decembra 2015.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.01.2016. 13:03
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 10.376,5 mil EUR (10,3 mlrd EUR), čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 251% i oko sedam meseci uvoza robe i usluga. To je za 369,5 mil EUR manje u odnosu na prošli mesec, dok je posmatrano u odnosu na isti mesec 2014. godine više za 469,3 mil EUR.

Veći devizni prilivi u decembru ostvareni su po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 86,1 mil EUR, izdvajanja devizne obavezne rezerve u neto iznosu od 82,5 mil EUR, donacija u iznosu od 41,3 mil EUR (od čega je najveći deo donacija iz IPA fonda 22,9 miliona) i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 33,7 mil EUR. Ostali prilivi iznosili su 50,5 mil EUR.

Veći odlivi iz deviznih rezervi u decembru realizovani su po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu i izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u ukupnom iznosu od 420,0 mil EUR. Uz to, odlivi su realizovani po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima, stare devizne štednje i otplate duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine u ukupnom iznosu od 63,2 mil EUR. Ostali odlivi iznosili su 13,9 mil EUR neto.

Neto devizne rezerve na kraju decembra iznosile su 8.420,0 mil EUR. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.


Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 1.000,5 mil EUR i bio je za 454,7 mil EUR veći nego u prethodnom mesecu. Zaključno sa 31. decembrom 2015. godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8.077,5 mil EUR.

Dinar je u decembru nominalno deprecirao prema evru za 0,3%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 mil EUR i prodajom 300 mil EUR kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.