Od minus 12 do plus 18!

K. MALEŠEVIĆ

11. 01. 2016. u 13:43

Beograđane očekuju temperaturne varijacije od čak 30 stepeni u roku od nekoliko dana. Krajem naredne nedelje meteorolozi najavljuju ponovo mrazeve i obilne padavine

Од минус 12 до плус 18!

BEOGRAĐANI, spremite se za pravi temperaturni šok! U razmaku od tek desetak dana temperatura će se od -12, koliko je izmereno prvih dana 2016. godine, podići na čak plus 17-18, koliko je za danas najavljeno, a već krajem sedmice očekuje nas novo zahlađenje, moguće snežne padavine i ponovo "debeli minus". Razlike od čak 30 stepeni u kratkom vremenskom periodu neće prijati ni zdravim osobama, a kamoli hroničnim bolesnicima, upozoravaju lekari.

Kapu, šal, rukavice i perjane jakne možete privremeno da vratite u ormar, jer će vam za današnju šetnju na prolećnih čak 18 stepeni biti potrebna lagana garderoba. Ipak, već za sedam dana vratiće se zima, a prema pojedinim prognozama, očekuju nas ponovo temperature od ispod -10!

- Sledi nam znatno topliji period, koji dolazi sa vazdušnim strujama sa Mediterana. Temperature u Beogradu biće daleko iznad proseka za ovaj period godine sve do petka. Već od vikenda biće osetno hladnije sa temperaturama ispod proseka za ovaj period godine - objašnjavaju u Hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Temperaturne varijacije, upozoravaju lekari, neće nikome prijati. Visoke dnevne temperature u ovoj sedmici najviše će pogoditi osobe sa hroničnim oboljenjima, srčane bolesnike i meteoropate.

- Kako bi što bolje podneli ovaj temperaturni šok koji sledi, neophodno je da se relaksiramo i izbegavamo teške fizičke poslove - objašnjava Nada Macura, portparol Hitne pomoći.

NAJTOPLIJI 7. JANUAR 2001.

PREMA višegodišnjim merenjima, prosek maksimalnih dnevnih temperatura za drugu dekadu januara je od jedan do pet stepeni iznad nule. Najtopliji dan u prvom mesecu zabeležen je 7. januara 2001, kada je živa u termometru dostigla 20,7 stepeni.


OTOPLjENjE NAM DONOSI GRIP?

NAGLO otopljenje i visoke temperature idealni su za pojavu i širenje - gripa. Lekari su već najavili da bi uskoro mogli da očekujemo prvi udar, kojem bi mogla posebno da budu izložena deca školskog uzrasta koja se vraćaju posle raspusta u klupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aleksandar Jevtić

11.01.2016. 16:38

Temperaturne varijacije, upozoravaju lekari, neće nikome prijati, al će prijati za moje suvo meso na tavanu!