Do kraja ove godine očekuje se da će većina banja i specijalnih bolnica dobiti nove vlasnike, jer će tokom leta biti pokrenut proces njihove privatizacije, najavio je tokom vikenda ministar privrede Željko Sertić. Kako prenose beogradski mediji, on je objasnio da je do sada prepreka za prodaju banjskih kompleksa bio sudski spor koji je pokrenuo Fond PIO, tražeći da se valorizuju ulaganja koja su decenijama unazad imali. Sertić smatra da je to, možda „pravno ispravno, ali je životno suludo, budući da gotovo polovinu sredstava od kojih Fond isplaćuje penzije i socijalna davanja, daje država Srbija“.


Zbog toga su sagledana su iskustva iz zemalja u okruženju i izvršene konsultacije sa privatizacionim savetnikom, kao i sa Agencijom za privatizaciju, koja će sve do gašenja, određenog za 1. februar, raditi na definisanju modela prodaje.

Prema rečima Sertića, cilj je da banje postanu profitabilni centri, da rade na način koji se ne razlikuje od svetskih iskustava. Neke od njih bi „mogle da budu klasični spa centri, ali veći deo bi trebalo da budu lečilišta, gde bi mogli da se ostvare veći prihodi“, rekao je i dodao da i odavno poznate banje, u Mađarskoj i Sloveniji, pokušavaju da se „prepakuju“ u lečilišta u kojima gosti pored zabavnog dela troše novac i za lečenje. Ministar je podsetio i da „imamo veliki broj obučenih stručnjaka, pa nam mahom treba samo dokapitalizacija, kako bi sobe bile lepše, i kako bi imali zabavan sadržaj, čime bi banjski ambijent bio podignut na viši nivo.

Inače, od preostalih neprivatizovanih firmi, banje se smatraju najvrednijom imovinom države, pa je Sertić, pokušavajući da dogovori sporazumno rešenja spora sa PIO fondom, u konsultacije uključio i ministre za rad, zdravlje i finansije, Aleksandra Vulina, Zlatibora Lončara i Dušana Vujovića. 

Zainteresovani

Poziv za privatizaciju banja i specijalnih bolnica bio je već jednom objavljen, krajem 2014, i tada su, podsetila je Radio televizija Srbije, za kupovinu bili zainteresovali biznismeni Miodrag Kostić, Petar Matijević, Filip Cepter, ali i kompanije iz Rusije, Nemačke, Kine, Kipra. Prodaja je, međutim, bila obustavljena upravo zbog sudskog spora sa PIO fondom oko vlasništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari