GRUEVSKI DANAS U VAŠINGTONU: Premijer Makedonije neće da podnese ostavku!
Foto: Ap

Kriza u Makedoniji

GRUEVSKI DANAS U VAŠINGTONU: Premijer Makedonije neće da podnese ostavku!

Severna Makedonija -
SKOPLJE - Komesar EU za pregovore o proširenju Johanes Han doputovaće u petak 15. januara u Skoplje kako bi sa potpisnicima dogovora o rešavanju krize u Makedoniji razgovarao o njegovom sprovodjenju

Dolazak Hana u petak u Skoplje potvrdila je njegova portparolka Maja Kocijančić, prenose makedonski mediji. Han je 22. decembra prošle godine poslao pismo četvorici makedonskih lidera u kojem izražava zabrinutost zbog nerealizavanja dogovora o rešavanju krze i najavio da će u prvoj polovini janauara doći u Skoplje.

Dogovor koji je nazvan "Pržino" potpisali su 2. juna lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE, kao i dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI) koja je deo vladajuće koalicije i opozicione Demokratske partija Albaaca (DPA), nakon višemesečne političke krize i medjusobnog optuživanja i uz posredovanje EU i SAD.

Dogovor iz Pržina predviđa niz zakonskih i institucionalnih promena, kao i da 100 dana pre izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. Prelazna vlada bi trebalo da bude formirana najkasnije 15. januara da bi vanredne parlamentarni izbori bili održani 24. aprila, kako je predviđeno dogovorom.

Gruevski se danas nalazi u Vašingtonu gde bi sa potpredsednikom SAD Džozfom Bajdenom, prema makedonskim medijima, trebalo da razgovara o reformama u Makedoniji i demokratskim procesima, povećanju ekonomske saradnje i trgovinskih odnosa, bezbednosnim pitanjima i integraciji Makedonije u EU i NATO. Poseta SAD je, preko medija, najavljena pre dva dana, u subotu 9. januara. Prema nekim medijima, nije isključena mogućnost da se makedonski premijer sastane i sa pomoćnicom državnog sekretara, SAD za Evropu i Evroaziju, Viktorijom Nuland, koja je u Skoplju bila polovinom jula prošle godine i sa liderima četiri stranke razgovarala o tome kako da sprovedu sporazum koji bi omogućio Makedoniji da krene napred.

Gruevski je prethodnih dana rekao da neće dati ostavku na mesto premijera, ako izbori ne budu 24. aprila i više puta optužio opziciju da se boji izbora i da radi na tome da do njih ne dođe. U Skoplje su danas doputovali i evroposlanici Ivo Vajgl, Rčard Hovit i Edvard Kukan, koji su bili prvi medjunarodni posrednici u pregovorima makewdonskih stranaka oko rešavanja krize. Oni treba da održe odvojene sastanke sa predstavnicima stranka potpisnica dogovora iz Pržina.

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev je juče rekao da će se sa evropskim poslancima razgovarati da li su postignutu svi uslovi za održavanje izbora i da će na osnovu analize potvrditi datum za održavanje izbora ii će biti odredjen novi datum. Opozicja od ranije tvrdi da nisu ispunjeni predvidjeni rokovi iz dogovra iz Pržina. Zaev je dodao da datum za izbore sam po sebi ne znači ništa ako ne garantuje da su postignuti svi uslovi za fer i demokratski proces. Svaki detalj iz tog dogovora, istakao je Zaev, mora biti ispunjen da bi se oržali fer i demoratski izbori u Makedoniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track