NIKOLIĆ SA ROGOZINOM: Šta će Hrvatima rakete kad neće biti rata?
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rusija brine o bezbednosti Srbije

NIKOLIĆ SA ROGOZINOM: Šta će Hrvatima rakete kad neće biti rata?

Politika -
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, tokom razgovora sa potpredsednikom ruske Vlade Dmitrijem Rogozinom, da se čudi najavama da će Hrvatska iz Norveške nabaviti raketni sistem, s obzirom da na to da "neće biti oružanog sukoba u regionu".

"Mi sigurno nećemo ratovati protiv Hrvatske, a pogotovo bi bio besmislen rat Srbije protiv NATO. Srbija neće uložiti ogroman novac na rakete kojima bismo gađali Hrvatsku", rekao je Nikolić i dodao da je Srbija zahvalna Rusiji što brine o njenoj bezbednosti.

U saopštenju izdatom nakon susreta sa Rogozinom navodi se da je Nikolić ocenio da su izvanredna politička i ekonomska saradnja doprinele unapređenju vojno-tehničke saradnje.

"Srbija neće tražiti ustupke, iako može sa pravom mnogo toga da očekuje od Rusije", dodao je predsednik Srbije.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i evrointegracijama, Nikolić je rekao da je Srbija posvećena dijalogu, ali da Priština s jedne strane razgovara, a s druge radi na sprovođenju nezavisnosti.

"Reč je veoma lukavoj igri, na koju moramo biti spremni. To podrazumeva unapred pripremljen plan i postupanje po tom planu. Ja se zalažem da prvo vidimo šta nas to očekuje u poglavlju 35 i kako će izgledati 'obavezujući' sporazum sa Prištinom. Bolje da odmah znamo na čemu smo, nego da godinama otvaramo poglavlja, da bi nas na kraju sačekalo nešto što ne možemo da prihvatimo", rekao je Nikolić.

Rogozin je rekao da će nalog predsednika Rusije Vladimira Putina da detaljno ispita i predloži šta je Srbiji potrebno, ispuniti u najkraćemo roku. On je preneo poruku predsednika Rusije da visoko ceni rezultat posete Nikolića Rusiji, konstatujući da su odnosi iskreni i bratski.

"Moramo učiniti dodatni napor da se značajno unaprede vojno-tehnički i ekonomski odnosi", rekao je Rogozin i pružio uveravanja da se 1999. godina, kada Rusija nije bila u stanju da pomogne Srbiji, nikada neće ponoviti.

"Mi pažljivo pratimo situaciju u regionu. Sada se osećamo mnogo sigurnije nego pre, a to je zato što nam je porasla vojna moć. Mislim da je i Srbiji potrebna vojna snaga... Što se tiče Kosova, pravda i Rusija su na strani Srbije", rekao je potpredsednik ruske vlade i dodao je potrebno "naoružati se strpljenjem i ne priznavati nezavisnost, što ni Rusija nikada neće uraditi", istakao je Rogozin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track