ЕАНА осудила пољски закон о медијима и плановима за ПАП

СТОКХОЛМ: Одбор Европског савеза новинских агенција (ЕАНА) саопштио је данас да се оштро противи новом пољском закону о медијима и плановима пољске владе да промени законски статус

 новинске агенције ПАП, ограничавајући њену независност.Слобода изражавања и независни медији су два основа захтева одрживе демократије и дужност је свих демократских снага да бране те принципе наводи се у званичној реакцији Европског савеза новинских агенција.

ЕАНА наводи да је кључни предуслов за независну новинску агенцију транспарентан правни оквир. Такав оквир, како истиче, треба да обезбеди независност новинске агенције, али и независност новинара који у њој раде.Европски савез новинских агенција састоји се од новинских агенција из 32 европске земље и служи као форум за сарадњу и размену информација у послу новинских агенција. 

Новинске агенције, указује ЕАНА, раде у складу са принципима слободе штампе, а непристрасне вести  су од великог значаја за демократско друштво. Због тога је за ЕАНУ једна од најважнијих ствари да се обезбеди економско и законско окружење да новинске агенције могу да делују у складу са тим принципима. Брз развој информационе технологије отвара све више платформи где постоји директна и индиректна потреба за поузданим извештавањем указује ЕАНА. 

То је, како се наводи, разлог што  ЕАНА позива Пољску владу да узме у обзир ове аспекте и да обезбеди да ПАП и у будућности има независну улогу као агенција са непристрасним и поузданим сервисом за медије у Пољској и иностранству.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести