Železnica bez čistačica?!

Z. R.

11. 01. 2016. u 17:05

"Infrastruktura Železnice Srbije" otkazala ugovor firmi koja održava zgrade železničkih stanica

Железница без чистачица?!

Bar tri meseca potrebno da se okonča tender

SLUŽBENICE, mašinovođe i kontrolori moraće da zasuču rukave i očiste zgrade železničkih stanica po Srbiji ili bi one uskoro mogle ostati "zatrpane" smećem. Ugovor preduzeća "Infrastruktura Železnice Srbije" sa Društvom za održavanje zgrada istekao je poslednjeg dana prošle godine. Novi nije potpisan, pa je 300 radnika koji su bili angažovani na ovim poslovima sada na prinudnom godišnjem odmoru.

Direktor Društva, Miloš Savić, kaže da je 28. decembra obavešten da "Infrastrukturi" više nisu potrebne usluge preduzeća na čijem je čelu.

- Od 2005. godine, kada smo izdvojeni iz sastava "Železnica" pružamo im 90 odsto usluga - objašnjava Savić. - Otkazivanje ugovora za firmu predstavlja propast. Nije nam jasno zbog čega se ovo dešava, jer smo sve uradili da preduzeće postavimo na zdrave noge. Po planu Vlade Srbije, sproveli smo Unapred pripremljen plan reorganizacije i od mesečnog gubitka koji je iznosio oko 12 miliona dinara stigli smo do mesečnog prihoda od oko 2,5 miliona dinara. Iz firme koja je u blokadi, uz socijalni program je otišlo oko 300 zaposlenih, a ostali su oni koji žele da rade i kojima posao treba. Oni rade za minimalne plate i nedopustivo je ostaviti te ljude bez prihoda.

Savić objašnjava da je praksa bila da se ugovor produži tokom godine, ali da je sada Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture tražilo da se za usluge od 1. januara raspiše tender i izabere izvođač. "Infrastruktura", međutim, to nije uradila na vreme, pa će, kako objašnjava naš sagovornik, biti potrebno bar tri meseca da se taj postupak okonča.

- "Infrastruktura" je angažovala ljude preko omladinske zadruge da čiste oko 18.000 metara kvadratnih njihove zgrade u Nemanjinoj 6, ali u ostalim objektima širom zemlje ili ne čisti niko ili teraju zaposlene na drugim pozicijama da obaljaju taj posao - kaže direktor. - Ovo je državna firma, nisam ja zaposlio sve te ljude i ne želim da budem odgovoran ukoliko se dogodi da firma bude ugašena. Ispada da zavisna preduzeća propadaju, jer neko nije uradio svoj posao na vreme. Trebalo je da najave bar nekoliko meseci ranije ako su planirali da otkažu naše usluge. Ne možemo za nedelju dana obezbediti nove poslove.


DUGOVANjA

- RADNICIMA kasni isplata sedam zarada, a kada bi nam "Infrastruktura" vratila dug od oko 50 miliona dinara, mogli bismo da uplatimo tri plate - kaže direktor Savić. - Ovo preduzeće posle podele na četiri nove kompanije nije uradilo deobni bilans, a nisu napravili ni plan poslovanja. Tek u februaru planiraju da raspišu tender za firmu koja će čistiti železničke stanice. Do tada, naše preduzeće može da se ugasi, jer je direktno vezano za njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

zeleznicar

11.01.2016. 17:28

sve je to tacno.po zeleznickim stanicama sirom srbije sefovi su dobili naredjenje da sprovode naredbe,da radnici medjusobno ciste peru svoje radne prostore kao i da iz svog dzepa odvoje novac za kupovinu sanitarija za higijenu.ko se ne bude pridrzavao naravno bice adekvatno kaznjen.tako da dragi putnici nemojte zameriti,ako vas nateramo da ako nesto isprljate da zasucete rukave i na licu mesta perete cekaonice perone itd.ocito da opet neko iz nemanjine i iz vlade pokusava da neku firmu ubaci ...

Arigo Saki

11.01.2016. 17:34

Još malo pa će i Domovi zdravlja biti bez čistačica, bar u Majdanpeku je takvo stanje jer su samo one "višak" od nemedicinskog osoblja a u pravno-finansijskoj službi sedi njih petnaest i od toga deset koji su zaposleni u poslednjih godinu-dve. "Reforme" i "štednja".

sozgas

11.01.2016. 17:58

Super, kad vec toliko saosecate sa njima, angazujte ih da ciste zgradu Novosti. Podrazumeva se da to uradite cak i ako postoji jeftinija ponuda.

Mica Bor

11.01.2016. 18:10

Radio sam ja 40 godina na Zeleznici. Znam da samo u Nemanjinoj u BG ima toliko onih koji nikada nisu ni usli u voz. Zato je ovo prilika da sa metlom u ruci za pocetak ,makar udju u zeleznicku stanicu. Sto se tice cistacica,one bi trebale zadnje da ostanu,da pogase svetla na kraju !

Zorana

11.01.2016. 18:13

I ovako su prljavi vozovi naročito kad voze migrante. Pravi momenat za otkaz čistačima. A bord bespotrebnih i nesposobnih direktora? Prepoloviti ga bar.

Mladen Šuvakov

11.01.2016. 18:34

to je ta čuvena privatizacija još čuvenijeg maestra Vlahovića!! treba da obiđete stanicu u Novome Sadu,od onako divne zgrade i restorana sada napravili ruglo i golubovi se gnezde i prave đubrište,katastrofa....opet se nadam da će ove eksperte stići zaslužena kazna kad tad....

ŽELEZNIČAR

11.01.2016. 18:48

firma koja je vršila usluge čišćenja i to je naplaćivala "masno" u proseku oko 100 000,00din (baš tako sto hiljada dinara) po jednom svom zaposlenom ,a radnicima isplaćivala 20000-25000 din,dok je isplaćivala ,(kasne par meseci)ostalo su direktori i uži krug ljudi zadržavali za sebe..ovakav po železnicu štetan ugovor napravilo je prošlo rukovodstvo železnice...a u korist napred pomenutih direktora i svoje lično..

Marija

11.01.2016. 22:02

@ŽELEZNIČAR - Da li uopste znas sta pricas? Prosiri malo vidike pa komentarisi!

kondukter

12.01.2016. 00:22

@ŽELEZNIČAR - Pretpostavljam da si i ti na spisku ovog SNS majstora čim te pogadjaju činjenice i osećas se prozvanom

Утеривач

11.01.2016. 19:13

Кад год се тако нешто догоди јасно је да нека "кумовска фирма" стоји иза брда која ће "много боље да не ради" за веће паре! Живи били!

ko to kaze

11.01.2016. 20:01

Slusam ovog g. Savica i njegovo postenje. Radio sam u jednoj privatnoj firmi od koje je G. Savic i njegovo Drustvo Za Odrzavanje Zgrada kupilo robu i nikada nije platilo. To su godinama radili mnogim privatnim firmama u Beogradu i sada kad drzava resava stvari on se trese za svoju fotelju. Savicu samo da znas i tu platu koju prinas su di obezbedili preduzetnici od poreza koji placaju, a ti se zapitaj gde ces sada da radis.

željovac

11.01.2016. 20:21

Lepo bi bilo kad bi ovaj šuster isplatio i mog burazera limara kog je vodio po raznim privatnim kućama da prepokriva krov. Od velike plane do subotice. Niti plata, niti dnevnica al je zato od mušterija naplaćeno sve u kešu. Brat je prestao da prima platu kada su ga naprednjaci postavili za gazdu... ali njima je uvek neko drugi kriv...

zeleznicar

12.01.2016. 07:27

Najbolje da zeleznice raspisu tender za ciscenje, stave uslov koliko radnika treba da radi pa neka ovaj gospodin ucestvuje u trzisnoj urakmici. Zasto njegova firma da ima peioritete?!?

Cviko

12.01.2016. 12:18

@zeleznicar - Прво, за руководећа места треба расписати тендер који ће омогућити да дођу прави руководиоци. Наравно без страначке дипломе. Кашњење због формалних разлога говори да ће нека група приватника преузети колач. Према томе, та бивша фирма по изласку из система иде на сметлиште. Доћи ће нека друга која ће убирати кајмак.