SDS: Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom je veliki korak unazad!
Foto: Profimedia

Ukida i ograničava stečena socijalna prava

SDS: Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom je veliki korak unazad!

Društvo -
BEOGRAD - Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je danas da će novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom biti veliki korak nazad u odnosu na važeća zakonska rešenja, te da predviđene mere predstavljaju "novi udar na ionako nepovoljan materijalni položaj porodica sa decom".

SDS, u saopštenju, zahteva od resornog minstra Aleksandra Vulina da prestane sa, kako navode, "lažnom medijskom propagandom o podršci roditeljstvu" i da kroz novi zakon omogući usvajanje mera za podsticaj rađanja.

"Od resornog ministra se očekuje da se bori za poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja građana, a ne da ukida i ograničava stečena socijalna prava, posebno kada su deca u pitanju", stoji u saopštenju SDS-a.

Navodeći da je problem rađanja u Srbiji doveden do "kritičnog nivoa", a stopa rađanja 35 odsto niža od potrebne za prostu reprodukciju, SDS smatra da država mora da ima dugoročan plan za podsticaj rađanja i podizanje nataliteta.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

"U uslovim sve većeg siromaštva programom dečjih dodataka bi trebalo povećati broj obuhvaćene dece, a ne ukidati ovu naknadu", smatraju u SDS-u.

Prema rečima predsednica resornog saveta za socijalna pitanja SDS Slavice Saveljić, novim merama u zakon se uvodi više depopulacionih elemenata i suspenduje Strategija za podsticaj rađanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track