Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2016.
18:12
Jutarnji list, Vestionline A

"Jugonostalgičari"? Srbi i Bosanci kradu vozila u Hrvatskoj!

Dok se političari iz regiona ovih dana prepucavaju preko medija ko će bolje da se naoruža ili ko treba da ima veći uticaj, auto mafija nema nikakvih problema sa nacionalizmom. Lako se dogovore šta i kako treba ukrasti.

reuters
Folksvageni se najviše kradu

Na meti su najviše rent a kar agencije, čija vozila mafija legalno iznajmljuje, a onda prebacuje u BiH ili Srbiju, gde im nestane trag pre nego što sistem međudržavne policijske saradnje stigne da reaguje, piše Večernji list BiH.

Za par sati rastave automobil

Ona manje vredna vozila vrlo često se koriste samo za prevoz sa jedne lokacije na drugu, onda za izvršenje nekog drugog krivičnog dela, a u nekoliko slučajeva ukradeni automobili su prodavani u auto otpad zbog delova ili jednostavno kao staro gvožđe.

Automobilska mafija je tako dobro organizovana, tvrde upućeni, da ukradeni automobili u roku od samo nekoliko sati budu rastavljeni u delove, a broj šasije izbrisan ili prepravljen.

Lopovi najviše "vole" Folksvagen

U prikrivanju krađe koriste se različite metode, a često se događa da organizovane grupe kradljivaca automobila iskoriste garaže ljudi koji su na privremenom radu u inostranstvu ili ih njihovi vlasnici iz drugog razloga ne koriste duže vreme.

Automobil u takvoj garaži obično bude sakriven od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Čak ako policija, zahvaljujući dojavi i pronađe automobil, mali su izgledi da će da otkrije kradljivca, odnosno osobu koja ga je sakrila u garaži.

Kradljivci najviše “vole” Folksvagenova vozila. Ovu vrstu krađa statistika najčešće i ne prepoznaje jer je u pitanju suptilniji oblik međudržavnog kriminala. Po isteku vremena iznajmljivanja vozilo se jednostavno ne vrati vlasniku i procedura potrage zapravo tek onda počinje.

Tek svaki deseti automobil bude pronađen

Situacija u BiH je još lošija jer se u proseku dnevno prijave četiri krađe vozila, a više od 90 posto ukradenih vozila nikada ne bude pronađeno. Osiguravajuće kuće zbog učestalih krađa imaju povećan interes klijenata, ali i godišnje troškove isplate naknada.

Koliko je krađa automobila u našoj regiji veliki problem govori podatak da se na ovom prostoru traga za više od 130 hiljada vozila, a da se u celoj Evropskoj uniji godišnje prijavi oko 1,2 miliona krađa, a pri tome pronađe više od 70 posto ukradenih vozila.

To je znatno drugačija statistika od one u zemljama jugoistočne Europe. Šokantan je podatak da više od pola automobila koji se u BiH uvoze iz zemalja Evrope, SAD i Kanade, a koja prolaze proveru, nije regularno.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online