K. Mitrovica: Preostalih 378 pripadnika Civilne zaštite potpisalo ugovore

Tanjug

11. 01. 2016. u 18:16

Kancelarija za KiM saopštila je da je su preostali pripadnici Civilne zaštite potpisali radne ugovore za angažovanje na severu KiM u privremenim institucijama Prištine

К. Митровица: Преосталих 378 припадника Цивилне заштите потписало уговоре

Foto Tanjug

U Kosovskoj Mitrovici je preostalih 378 pripadnika Civilne zaštite danas potpisalo radne ugovore za angažovanje na severu Kosova i Metohije u privremenim institucijama samouprave u Prištini, saopštila je Kancelarija za KiM i pozdravila završetak procesa integracije pripadnika Civilne zaštite.

Oni će i na novim radnim mestima, kako je navedeno, nastaviti da budu u funkciji zaštite interesa srpske zajednice u pokrajini.

Uloga koju su u srpskoj zajednici na KiM pripadnici Civilne zaštite do sada obavljali u okviru te institucije biće očuvana njihovim angažovanjem u strukturama u kojima su uposleni od 1. januara 2016.

Kancelarija za KiM podseća da su Beograd i Priština krajem marta prošle godine, uz posredovanje garanta, usaglasili sporazum o integraciji 483 pripadnika Civilne zaštite.

Iako je puna integracija trebalo da bude završena još 1. septembra, do tada je ugovore potpisalo samo 105 pripadnika.

Zatim je Priština samoinicijativno nekoliko puta pomerala rokove za primenu usaglašenog sporazuma, dok je Beograd sve dosadašnje obaveze u vezi sa sprovodenjem ovog sporazuma u potpunosti ispoštovao.

"S obzirom na negativno iskustvo sa Prištinom u vezi sa integracijom pripadnika MUP-a, usled čega je njih 149 još neintegrisano, Beograd je inistirao na istovremenoj integraciji svih preostalih 378 pripadnika Civilne zaštite", navodi se u saopštenju.

Prihvatanje ovih uslova od Prištine i pronalaženje trajnog rešenja za upošljavanje pripadnika Civilne zaštite na severu Kosova i Metohije, iako zakasnelo, jeste mali ali važan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i potvrda da se uz postojanje dobre volje mogu pronaći rešenja za nesuglasice i činiti pomaci u pravcu izgradnje poverenja, kažu u Kancelariji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

ISMET

11.01.2016. 19:46

Kakvih privremenih insdtitucija,kakav bakrac.Stoi to ne kazete u Bruksel.Daj nemojte vise da zamajavate vas sopstveni narod.Kazite vec jednom istinu.republika sumska u BiH moze,a Kosovo ne moze?Ajde ne pravite se pametni.Kosovo je Drzava i sve polako morate da prihvatite tu gorcinu.

ZalivSajt

11.01.2016. 22:55

@ISMET - Kosovo nije drzava, nece nikad ni biti drzava dok god postoji Srbija !

Аферим!

11.01.2016. 20:01

Интегрисаше и њих. Још само да интегришу преосталих 116 припадника свештенства СПЦ у привремене институције АПЦ.

Lazar Lazarevic

11.01.2016. 20:47

Korak po korak Kosovo se predaje ... NE ZABORAVIMO DA KOSOVO MOZEMO SAMO MI DA PREDAMO! Ako ga MI ne predamo kad tad cemo ga povratiti... Ako nasa vlast potpise onda je to kraj... Bojim se da ce nas Mesija to na kraju posredno i uciniti, naravno ,, da bi svima nama bilo bolje,,

Косовка

11.01.2016. 21:35

@Lazar Lazarevic - Па људи већ потписали и признали скоро све одреднице државности које ће "репубљику" да одведу у УН! А после... кога брига да л' ће Србија да има са њима дипломатске односе и да л' ће Аца и Тома и даље да понављају "Никад нећемо признати Косово".

ISMET

11.01.2016. 21:19

Kako bre privremene institucije?To samo od vas cujem.To su Drzavne institucije bre,alo,tu li ste?Pa vi u BiH trazite referendum o otcepljenju rs,a mi da budemo pod vama,pa to niti ce ikada biti moguce,pa makar svi izginuli.Alo,pamet u glavu bre.

će se vratim

12.01.2016. 00:16

će se vratim kad tad, a tad će vidimo. samo se vi opustite i sačekajte jos malo da nam se namesti scenario.