ŠVAJCARSKI GUVERNER: Franak će biti stabilan ili će slabiti
Foto: Shutter, švajcarac

Utiče na privredu

ŠVAJCARSKI GUVERNER: Franak će biti stabilan ili će slabiti

InfoBiz -
Švajcarski franak ove godine će verovatno biti stabilan ili će slabiti, prognozirao je guverner Švajcarske narodne banke (SNB) Tomas Jordan.

Pre skoro godinu dana SNB je šokirala finansijska tržišta ukidanjem minimalnog kursa franka prema evru od 1,20 franaka za evro koje su branili više od tri godine kako bi zaštitili izvozno orijentisanu privredu od tereta preterano jake domaće valute. Nakon tog poteza franak je ojačao čak 30 posto prema evru da bi se u drugoj polovini prošle godine stabilizovao na 1,08 franaka za evro.

Jak franak je uzeo danak pri poslovanju mnogih švajcarskih kompanija i privreda je u trećem tromesečju stagnirala, napominje Rojters.

"Očekujemo da će franak ostati na (sadašnjem) nivou ili da će blago oslabiti", odgovorio je švajcarski guverner u razgovoru za švajcarski radio SRF na pitanje o očekivanjima u 2016. godini

"Bude li franak značajno oslabio, biće to jako dobro za privredu, izvoz će biti bolji a rast će se ubrzati. Bude li ojačao, dogodiće se suprotno", dodaje Jordan.

SNB je u decembru uvela negativne kamatne stope a guverner je u petak branio taj potez u odvojenom intervjuu za švajcarsku televiziju. "Uveli smo negativne kamatne stope i spremni smo intervenisati na deviznom tržištu. Obe mere trebalo bi da ublaže pritisak na franak i pomognu mu da s vremenom dodatno oslabi".

Upitan na kojem nivou će SNB intervenisati, Jordan je odgovorio: "Nakon ukidanja minimalnog kursa bili smo svedoci vrlo snažnom jačanju franka. U međuvremenu je oslabio".

Kazao je i da švajcarska centralna banka nije implicitno utvrdila novi minimalni kurs. "Ne pratimo samo evro već stanje s valutama u globalu", naglasio je.

Ponovio je i da je švajcarski franak preterano jak, posebno u odnosu na evro, ali je dodao da bi očuvanje minimalnog kursa donelo više štete nego koristi. "Čvrsto smo uvereni da bi bez te odluke posledice bile još gore. Propustili bismo trenutak u kojem smo još nekako mogli na razuman način da ukinemo minimalni kurs", objasnio je.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja