Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 11.01.2016.
19:30
b92.net A

"Vučiću nije u interesu raspad BiH"

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da su stvoreni svi formalni uslovi za objavljivanje odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Osim toga, dodao je i da će ona biti objavljena kada za to dođe vreme. S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne utiče na Dodikove odluke.

Tanjug
Ne moraju biti saglasni po svim pitanjima: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Referendum, kao poslednja reč naroda ili kao put ka sukobima. Od prvog - o nezavisnosti, održanog 1992. godine u Bosni i Hercegovini, kome su se protivli stanovnici srpske nacionalnosti, kada su preglasani, do novog, najavljenog u Republici Srpskoj, kome se protivi vlast u Sarajevu.

Osnivač Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko smatra da EU pažljivo prati kakve poteze opobodom mogućeg referenduma vuče srpski premijer Aleksandar Vučić.

- On ima interese da zapravo spreči bilo kakvo dovođenje Bosne do kritične tačke, koja bi značila njen raspad. To ne znači da on u ovoj fazi odustaje od Republike Srpske, odnosno da je u prilog revizije Dejtonskog sporazuma, što se, u tom pravcu se vrše određeni napori međunarodne zajednice - kaže Sonja Biserko.

Prema sporazumu iz Dejtona, Srbija je jedan od garanta tog mirovnog dogovora, koji znači i postojanje Republike Srpske. Premijer Aleksandar Vučić kaže da je odluka o referendumu o nadležnostima Suda i Tužilastva BiH suverena odluka Republike Srpske, a da on sa Miloradom Dodikom, predsednikom RS, ne mora o svemu da se usaglasi.

Kako kaže je istakao, više puta su o tome razgovarali, a on svoj stav i svoj sud o tom pitanju nije menjao.

- Ostalo je na njemu i ostalo je suverena odluka Republike Srpske. Dakle ne želim nikakvim pritiscima da utičem na bilo kakvu odluku, ne želim da dovodim odnose Srbije i Republike Srpske u onakve odnose kakvi su u jednom trenutku bili između Miloševica i Karadžića, kada su podizane barijere na Drini, to se više nikada neće ponoviti - navodi premijer Vučić.

Iz Republike Srpske poručuju da će odluka o referendumu ipak biti doneta. Kada će to biti? Kada za to dođe vreme, kaže predsednik RS Milorad Dodik.

- Građani imaju poverenje u ovo što radimo i važno je što je referendum podržala Ruska Federacija, ali to treba objasniti i na nekim drugim mestima - navodi Dodik.

Prema njegovim rečima, RS odlučuje samo da Sud ne može da radi mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Nismo protiv Suda i Tužilaštva BiH koji se bave pitanjima za koja je nadležna BiH, a ne pitanjima iz nadležnosti entiteta. Verujemo da ćemo uspeti da ovo objasnimo nekima, ali i ako ne uspemo u tome, mi ćemo na referendum ići bez obzira na pretnje meni lično - dodaje on.

Referendumu o nadležnostima Suda i Tužilastva BiH protive se Sjedinjene Američke Države, čiji su zvaničnici saopštili da takav referendum neće proizvesti bilo kakve pravne posledice, čak i ako bude održan.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.01.2016. 19:40
Bio Mujo kod Tarzana....I sad naidje neki majmun a Tarzan prica s njim. Muji nista jasno i Tarzan mu kaze da on zna pricati sa svim zivotinjama. Poslije nekoliko godina dodje Tarzan u Bosnu...i idu tako i naidju na kravu koja muce. Mujo ce : -"Sta kaze?" a Tarzan ce - "Kaze da je nisi jucer pomuzao"... Vidi stvarno , zna misli Mujo. Idu dalje i sretnu psa koji laje . Opet Mujo pita sta kaze a Tarzan mu odgovori: - "Kaze da si ga jucer udario nogom". "Vid stvarno pogadja" misli Mujo. Idu dalje i naidju na ovcu koja bleji. Mujo ce Tarzanu: - "Nisam Tarzane laže kuurva".
Ponedeljak 11.01.2016. 19:45
To ce se i desiti!!Blizu je pa neka srpski neprijatelji niz milokliz!!buhuuhhhahhahah
Ponedeljak 11.01.2016. 23:41
Referendumu o nadležnostima Suda i Tužilastva BiH protive se Sjedinjene Američke Države, čiji su zvaničnici saopštili da takav referendum neće proizvesti bilo kakve pravne posledice, čak i ako bude održan.....................................Pa zasto su onda toliko protiv referenduma???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online