Najnovije vesti
Vesti Politika
ZAHLAĐENJE Pogoršani odnosi Srbije sa susedima

ZAHLAĐENJE Pogoršani odnosi Srbije sa susedima

Previranja u susednim državama, ali i prilike na međunarodnom planu odgovorni su za najnoviju krizu u odnosima Srbije sa komšijama iz regiona.

vucic dodik Rodjendan SNS_171015_Ras foto Goran Srdanov 183-1 Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
vucic dodik Rodjendan SNS_171015_Ras foto Goran Srdanov 183-1
Vučić i Dodik
proslavili Dan
Republike Srpske
Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Vučić i Dodik proslavili Dan Republike Srpske

Ovako sagovornici „Blica“ vide razloge intenziviranja napetosti u odnosima naše zemlje sa BiH, Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Najnovije su kritike iz Sarajeva na račun premijera Aleksandra Vučića zbog odlaska na proslavu Dana Republike Srpske, kao i diplomatski okršaj Zagreba i Beograda oko nabavke naoružanja. Neposredno pre toga, Tomislav Nikolić je razmenio optužbe sa vlastima Crne Gore, a i sa Makedonijom je počela kriza nakon što je ta zemlja podržala Kosovo u Unesku.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, podseća da je cela 2015. bila izuzetno teška godina za region.

- Imali smo godišnjicu zločina u Srebrenici, “Oluje”, Dejtonskog sporazuma... Svaka od njih je probudila demone prošlosti. Nove probleme izazvalo je glasanje o Kosovu u Unesku. Ako na sve to dodate migrantsku krizu i unutrašnja politička previranja u svim državama regiona, izuzev Srbije i Albanije, ali i pukotinu između Rusije i SAD koja definitivno utiče na region, jasno je zašto su ti odnosi u krizi - kaže Joksimovićeva.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, dodaje da krize unutar EU utiču i na naš region, pa je Unija više okrenuta sebi i nedostaje kao korektivni faktor u regionu.

- U Srbiji imamo problem sa različitim politikama koje vode Vlada Srbije i predsednik Nikolić. Vlada vodi dobru regionalnu politiku, a što se Nikolića tiče, ne znam da li je to igra dobrog i lošeg policajca ili predsednik podmeće klipove Vladi - upozorava Popov.

Bosna: Tenzije zbog Srpske

I pored neprestanih izjava premijera Aleksandra Vučića da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, kao i njegovog odlaska u Srebrenicu i dolaska Bakira Izetbegovića u Beograd, tenzije između Beograda i Sarajeva ne prestaju. Najsvežiji primer je obeležavanje Dana Republike Srpske 9. januara, na koje je otišla delegacija Vlade Srbije, iako ovaj praznik ne priznaju ni vlasti u Sarajevu ni zapadne sile. Tenzijama doprinosi i predsednik RS Milorad Dodik, koji ne želi da odustane od referenduma o nepriznavanju pravosuđa BiH.

Hrvatska: Zatezanje od Kolinde do raketa

Tomislav Nikolić i Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Tanjug
Tomislav Nikolić i Kolinda Grabar Kitarović

Dolazak Kolinde Grabar Kitarović na mesto predsednice Hrvatske, kao i kampanja za parlamentarne izbore u toj zemlji označili su drastično pogoršanje odnosa sa Srbijom. Stvari su dodatno pogoršale godišnjica „Oluje“, kriza s izbeglicama i odluka Zagreba da od Amerikanaca nabavi balističke rakete.

Crna Gora: Radi li Milo protiv Srba i Srbije

Foto: Reuters

Između Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića vladala je harmonija sve dok se nije umešao Tomislav Nikolić, koji je optužio vlasti Crne Gore da krše prava Srba i da vode spoljnu politiku protiv Srbije. Iz Podgorice su žestoko odgovorili, a Vučić se nije oglašavao.

Makedonija: Ratovanje bilbordom

Foto: RAS Srbija

Odnosi Beograda i Skoplja pogoršali su se nakon što su Makedonci podržali Kosovo u Unesku. Srbija je odgovorila bilbordom na kom je umesto „Makedonija“ pisalo BJRM.