11. januar  2016. 19.44  | Izvor: Tanjug

Rudari najavljuju štrajk, EPS ne preuzima ugalj

RESAVICA -

Glavni odbor Sindikata radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU), danas je doneo odluku o stupanju u štrajk, ukoliko do 25. januara Elektroprivreda Srbije (EPS) ne počne da preuzima ugalj rudnika ovog preduzeća, kako je dogovoreno sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

Formirali smo Štrajkački odbor i o našim današnjim odlukama do 15. januara zvanično ćemo obavestiti poslovodstvo rudnika i nadležno ministarstvo, izjavio je Tanjugu posle sastanka predsednik sindikata Nebojša Milenković.

"Morali smo ovako da reagujemo. JP PEU je državno preduzeće, kao i EPS, i EPS ne može da se ponaša kako se ponaša, da ne poštuje dogovor sa ministrom i da ne preuzima ugalj", rekao je Milenković.

Članovi Glavnog odbora Sindikata su sa današnjeg sastanka zatražili i razgovor sa ministrima privrede Željkom Sertićem, finansija Dušanom Vujovićem i rudarstva Antićem i o drugim problemima u preduzeću: povezivanju radnog staža, isplati smenskog rada, reorganizaciji firme...

"Mi smo na zadnjem sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike sa ministrom Antićem dogovorili da on (ministar) reši ovaj problem, da EPS preuzme 300.000 tona uglja, međutim taj problem nije rešen", rekao je Milenković.

Rudari će prekinuti proizvodnju uglja, ne vidimo svrhu da ga proizvodimo i odlažemo na deponije da gori, kao što je prošle godine goreo na deponijama Ibarskih rudnika, zbog čega su Ibarski rudnici i JP PEU imali veliku materijalnu štetu, istakao je Milenković.

Sa Ibarskim rudnicima je 18. novembra, pod pretnjom štrajkom, potpisan ugovor o isporuci uglja i ona je krenula, istina simbolične količine, ali je ipak krenula i za njih nema problema, ali su problemi sa ostalim rudnicima u JP PEU, istakao je Milenković.

U ugovoru koji je potpisan između Ibarskih rudnika i EPS, stoji da će do kraja 2016. godine sa depoa Ibarskih rudnika Termoelektrani "Nikola Tesla" Obrenovac biti isporučeno 150.000 tona.

Termoelektrani "Morava" Svilajnac, ove godine, 40.000 tona, a od 2017. godine, posle završenog kapitalnog remonta, najmanje 80.000 tona uglja iz Ibarskih rudnika.

Milenković je istakao da su Sindikati JP PEU, o problemu plasmana uglja EPS-u upoznali ministra Antića 21. decembra i rekli mu da se "nikada nije dešavalo do sada da se prekida snabdevanje termoelektrana ugljem iz rudnika JP PEU.".

"Zamislite, državna termoelektrana neće da kupi ugalj iz državnog rudnika jer joj je, posle 45 godina, skup prevoz državnom železnicom. U kojoj mi to zemlji živimo, ako još znamo da su sve cene pod državnom kontrolom", rekao Milenković.

Srodne vesti