Niš: Dan grada i - nagrada

D. Alihodžić

11. 01. 2016. u 19:49

U gradu na Nišavi uručena priznanja "11. JANUAR", u znak sećanja na oslobođenje od Turaka. Spomenik oslobodiocima u Drugom svetskom ratu biće otkriven 14. oktobra

Ниш: Дан града и - награда

Gradonačelnik i predsednik Skupštine sa ovogodišnjim laureatima

NAJVIŠE priznanje grada Niša, nagradu "11. januar", ove godine su dobili OŠ "Učitelj Tasa", vokalna grupa "Konstantin", komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, omladinski aktivista Marjan Cvetković i muzički umetnik Dragoslav Mihajlović Kanarinac.

Gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić je zadovoljan rezultatima u protekloj godini, a predsednik Skupštine Niša Mile Ilić je najavio podizanje monumentalnog spomenika oslobodiocima iz Drugog svetskog rata.

Pomenuta gradska nagrada, inače, dodeljuje se u znak sećanja na borbe za oslobođenje koje su započele 29. decembra 1877, da bi - desetak dana kasnije, 11. januara 1878. - knez Milan Obrenović ušao u oslobođeni Niš.

U čast oslobođenja, ali ovog puta od nemačkog okupatora, Nišlije će 14. oktobra dobiti još jedan spomenik koji će se, kako je precizirao predsednik Skupštine grada, nalaziti u parku prekoputa Narodnog pozorišta...

- Sredstva i lokacija su obezbeđeni, pa ćemo uskoro raspisati konkurs za idejno rešenje - kaže Ilić, dok je jedan od laureata, general Simović, najavio formiranje spomen-sobe u kojoj će se nalaziti imena svih 9.000 Nišlija poginulih u svim dosadašnjim ratovima.

Gradonačelnik Niša kao najveći uspeh između dva Dana grada smatra to što je obezbeđeno 3.500 radnih mesta. Vlast je - kaže prof. dr Zoran Perišić - bila stabilna i sve službe su funkcionisale...

GEST

- MOJA ćerka voli "kinder" jaje, a supruga čokoladu sa lešnicima, pa ću ih počastiti omiljenim poslasticama. Ostatak novca pokloniću porodicama iz pet gradskih opština koje mi je predložio Centar za socijalni rad - najavio je general Simović.

FOND

OVE godine stiglo je 39 predloga za najvišu nagradu grada Niša: 28 za pojedince i 11 za kolektive. Fond za nagradu "11. januar", inače, ukupno iznosi pola miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije