TUŽNA PRIČA MLADIĆA KOJI JE OBJASNIO BESMISAO RATA: Oni kao hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo
Foto: Youtube/Printscreen

Bratstvo i jedinstvo

TUŽNA PRIČA MLADIĆA KOJI JE OBJASNIO BESMISAO RATA: Oni kao hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo

Region -
Bahrudin Kaletović iz Tuzle bio je desetar (regrut) Jugoslovenske narodne armije (JNA) i jedan od simbola sukoba u Sloveniji koga je 1991 godine, u jeku raspada Jugoslavije, širom zemlje proslavio televizijski prilog Yutela.

U tom trenutku Bahrudin je bio na odsluženju redovnog vojnog roka u Karlovcu, pa je kao desetar 306. lakog artiljerijskog puka PVO 10. korpusa JNA - Zagreb bio poslat u Sloveniju. U ranim satima 27. juna 1991 godine taj puk je prešao slovenačku granicu kod Metlike, da bi ga odmah potom napali pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Slovenije.

Novinar Yutela Ivica Puljić je intervjuisao Bahrudina na liniji vatre na Krakovskem Gozdu dok je ležeći u šumi držao položaj. Upravo je taj dvominutni intervju, ušao u kolektivno sećanje svih Jugoslovena.

Ivica Puljić: "Kakvo je stanje?"

Bahrudin Kaletović: "Je*eno, eto kakvo."

Ivica Puljić: "Znate li protiv koga se borite?"

Bahrudin Kaletović: "Otkud znam, samo znam da pucaju na nas i ništa više. Pucaju ovi teritorijalci, je*i ga, ko će drugi."

Reporter nastavlja i postavlja pitanje da li zna zbog čega se vodi rat. "Ma otkud znam. Kol’ko ja kužim to, oni kao hoće da se otcjepljuju a mi im kao ne damo. U stvari, mi samo hoćemo da se vratimo u kasarnu i ništa više", odgovorio je tada 19-godišnjak iz Tuzle.Bahrudin je kao desetar bio zadužen za tri mlada vojnika (Marko Bojanić 1971 godište, Fahir Imamović 1972 godište i Florim Kasumi 1971 godište) koji su tek došli u vojsku. Nažalost sva trojica su poginula tokom tog sukoba.

Samog Bahrudina su kasnije zarobili pripadnici slovenačke TO. Kako je rekao njegov stric, prema Bahrudinu su se u zarobljeništvu dobro odnosili. Nešto kasnije, Bahrudin i preostali zarobljeni regruti su dobili civilnu odeću i pušteni su da se vrate kućama. Posle nekoliko dana odmora u rodnoj Tuzli, Bahrudin i ostali tuzlanski regruti su dobili pozive da se jave u JNA kako bi odslužili ostatak vojnog roka.

Bahrudin je bio poslat u Đakovo gde je služio ostatak vojnog roka. U Đakovu je bio u vojničkom orkestru. Međutim, tada je sa celom svojom jedinicom bio ponovo zarobljen. Kada je pušten na slobodu otišao je iz JNA 29. novembra 1991 godine, na Dan Republike koja tada više nije postojala.

Po početku rata u Bosni i Hercegovini Bahrudin se prijavio u rezervni policijski sastav. Prema sopstvenom svedočanstvu tokom rata u Bosni i Hercegovini je bio vezista, često na prvoj liniji fronta gde je video pravi pakao.

Oženio se 1993 godine i dobio je ćerku Esmeraldu i sina Damira. Sanjao je da će biti muzičar i svirao je gitaru. U posleratnim vremenima svirao je sa svojom grupom u Zagrebu. Nesrećno je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1998. godine kada je posetio Tuzlu da vidi porodicu tj. novorođenog sina.

Tužna životna priča: Mladić koji je svojim riječima simbolizov...

Bahrudin Kaletović je bio desetar (regrut) Jugoslovenske narodne armije (JNA) i jedan od simbola sukoba u Sloveniji koga je 1991 godine, u jeku ludila u koje je Jugoslavija tonula, širom zemlje proslavio televizijski prilog Yutela. On je svojim riječima opisao besmisao rata. Pogledajte!

Posted by ABC.ba on понедељак 11. јануар 2016.

(ABC.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track