Crnče bez nade  u bolje sutra
Goran Jevremović
Crnče bez nade  u bolje sutra
Crnče bez nade u bolje sutra, Foto: Goran Jevremović

Istraživanje u kome je učestvovalo 145 zaposlenih iz raznih oblasti poslovanja, kako malih, tako i velikih kompanija, pokazuje ne baš lepu sliku. Jedan od najporaznijih podataka je da je čak trećina zaposlenih potpuno nezadovoljna prošlom godinom kada je u pitanju njihov posao, njih oko 36 odsto nije u potpunosti zadovoljno, dok je samo 31 odsto onih koji su zadovoljni situacijom na poslu u minuloj godini. Da stvar bude gora, čak 62 odsto radnika ne očekuje boljitak na poslu u ovoj godini.


Još jedna stvar koja svakako tišti radnike u Srbiji jeste i ta što su za novogodišnje praznike imali samo dva slobodna dana, što je slučaj čak 68 odsto anketiranih. Samo oko 11 odsto zaposlenih ima pet slobodnih dana, a njih 21 odsto više od pet. Istovremeno, čak 43 odsto poslodavaca ne kupuje paketiće za decu svojih zaposlenih.

Ko njih šta pita:  Rade bez predaha,  a nagrada nigde
Ko njih šta pita: Rade bez predaha, a nagrada nigde, Foto: Petar Marković


Tužan podatak je i da se polovina poslodavaca ne potrudi čak ni da organizuje neku vrstu proslave za radnike na kraju godine, pa zato i ne čudi da čak 88 odsto anketiranih radnika kaže da atmosfera u kompaniji nije ništa drugačija, odnosno da se ne oseća praznično raspoloženje. Zato valjda čak 78 odsto anketiranih kaže da u ovom periodu ne sklapa više novih poznanstava nego inače, dok njih 13 odsto i ne zanima druženje s kolegama.

 

Veliko istraživanje Alo!
Veliko istraživanje Alo!, Foto: Alo!


Da ovi rezultati pokazuju realnu sliku srpskih radnika, smatra Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS).


- Interesantna je pak činjenica da je većina imala samo dva slobodna dana za praznike, što znači da su kompanije imale posla, što je dobro. U suprotnom, kada nema posla, samim poslodavcima dobro dođe da radnici imaju više neradnih dana - kaže Atanacković.

Veliko istraživanje Alo!
Veliko istraživanje Alo!, Foto: fotomontaža

 

Manja prava

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, ocenjuje da rezultati „Alo!“ ankete samo potvrđuju da se prava radnika sve više smanjuju, te da ulazimo u Divlji zapad radnih odnosa. - Poslodavci jednostavno postupaju po principu: „Ako ti nećeš da radiš, ima ko hoće.“ Tako daju sebi za pravo i da teraju ljude da rade i na praznike i da im ne daju neki bonus na kraju godine iako je zahvaljujući radnicima firma dobro poslovala... - napominje Orbović.