Svet

0

Sobotka i Mogerini osudili nasilje nad ženama u Kelnu

Autor: MIM

Izvor: Beta

Sobotka i Mogerini osudili nasilje nad ženama u Kelnu

Izvor: Foto: Tanjug, AP

"Nadam se da nijedan političar, nijedna osoba sa institucionalnom odgovornošću neće koristiti te dogadjaje kao instrument i neće ih mešati sa stvarima druge vrste, zato što je nasilje nad ženama postojalo i pre tih dogadjaja 31. decembra", kazala je Mogerini tokom javne debate u Pragu o izbeličkoj krizi i EU.

Visoka predstavnici naglasila je da svi, bez izuzetka, moraju da poštuju zakone koji štite prava žena i ljudska prava i njhovo dostojanstvo.

"Očigledno je da se pogoršava raspoloženje u Nemačkoj nakon novogodišnjih napada.

Očigledno je takodje da je Nemačka na ivici svojih kapaciteta kada je u pitanju broj izbeglica koje može da primi. Zato je neophodno da počne da funkcioniše zaštita šengenske granice i da počne da dela Turska", kazao je Sobotka nakon susreta sa Federikom Mogerini.

Češki premijer zatražio je od visoke predstavnice EU da se kontroliše da li Turska zaista izvršava obaveze iz sporazuma sa EU oko izbeglica postane prioritet.

"Naravno, mnogo je lakše sprečiti da brodovi krijumčara izbeglica isplove iz Turske. Mnogo je teže zaustaviti te brodove kada se nadju na otvorenom moru. Turska ima instrumente da reguliše tok izbeglica. Potrebno je da Evropska komisija na tome insistira", rekao je Sobotka.

Češki premijer podržao je danas ponovo i predlog Evropske komisije da se formira zajednička nova Evropska pogranična i obalska straža koje bi se efikasnije nosila sa nekontrolisanim prilivom izbeglica od dosadašnje agencije Fronteks.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR