Посао добио најбољи понуђач

Јавно предузеће „Електромрежа Србије” саопштила је да нису тачни медијски наводи да је та компанија „доделила посао” градње далековода Панчево – граница с Румунијом, вредан

24,7 милиона евра, предузећу „Енерготехника –  Јужна Бачка”.

Посао градње тог далековода, наводи ЕМС у саопштењу, није додељен компанији „Енерготехника – Јужна Бачка“, већ конзорцијуму компанија чији је носилац „Енергопројект опрема“ а. д.

„Никоме нисмо ‘дали’, већ је у отвореном поступку тај посао градње далековода додељен најповољнијем понуђачу од три учесника на тендеру”, пише у саопштењу ЕМС-а. Независна организација „Транспарентност Србија“ имала је увид у сваку фазу поступка, као и свог грађанског надзорника, који је у потпуности био информисан о свакој фази и није имао ниједну замерку, додају.

ЈП ЕМС је ту јавну набавку, како је наведено, спровео у рестриктивном поступку кроз две фазе. Прва је подразумевала пријављивање и формирање листе кандидата кроз јавно оглашавање, а позив је био на енглеском и српском језику. У тој фази јавила су се, и квалификовала, три понуђача – што је готово цела национална оператива која може изнети пројекат тог обима и захтевности. Јавила су се, како пише, два конзорцијума и један самостални понуђач. У другој фази, сви претходно квалификовани учесници дали су понуде, и на тај начин одабран је најповољнији понуђач, с којим је потписан уговор.

„Напомињемо, укупна вредност посла уговореног с конзорцијумом чији је носилац ’Енергопројект опрема’ а. д. је 24,7 милиона евра, а ’Енерготехника – Јужна Бачка’ је пријављена за извођење мањег дела електромонтажних радова у обиму минимално један одсто и максимално девет процената уговореног посла”, наводи ЕМС.

Цео поступак јавне набавке трајао је, како пише, пет месеци, прва фаза објављена је 4. јуна, а уговор је потписан 3. новембра 2015.

Поступак избора био је оглашен на порталу Управе за јавне набавке, сајту ЈП ЕМС-а и порталу службених гласила, а цео процес пратили су, како пише, представници „Транспарентности Србија“, који нису имали ниједну примедбу.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести