Почуч: Траже алиби за 15 година лоше власти

Посланик Српске напредне странке у Скупштини Војводине Павле Почуч сматра да је брига покрајинског секретара за локалну самоуправу и мерђурегионалну сарадњу

Бранислава Бугарског због ускраћивања новца локалним самоуправама у АПВ неоснована јер ће велики број општина и градова кроз пројектно финансирање капиталних инвестиција приходовати знатне своте из републичког буџета. Реагујући на недавно саопштење Бранислава Бугарског, Почуч каже за „Дневник” да је стално прозивање Републичке владе да има маћехински однос према Војводини и да кажњава грађане покрајине замена теза и покушај одвраћања пажње и избегавања одговорности за 15 година лоше власти у Војводини.

– О маћехинском односу и кажњавању грађана Војводине на крајње непримерен начин говоре управо они који су најодговорнији за уништавање свих покрајинских ресурса од 2001. године – истиче Почуч.

Подсетимо, покрајински секретар за локалну самоуправу и међурегионалну сарадњу је у свом саопштењу, које су пренели медији, оценио да се Влада Србија маћехински односи према Војводини јер је крајем прошле године одбила захтев покрајинске администрације да се у буџет Војводине уплати 4,4 милијарде динара за финансирање надлежности, док је последњег дана године уплатила на рачун локалних самоуправа милијарду динара, од чега је свега десетина припала војвођанским општинама. С друге стране, посланик СНС-а наводи да је за стање у Војводини одговорна управо Покрајинска влада, коју већ 15 година предводи Демократска странка. 

Он сматра да је у претходних 15 година било изврсних прилика и значајног простора за далеко веће пуњење буџета Војводине, не само од Републике Србије него и из других извора, попут европских фондова, страних донација, јавно-приватног партнерства, а да је било нужно и рационализовати расходе покрајинске администрације, попут путних трошкова и издатака за специјализоване услуге.

– Нажалост, све могућности су недовољно коришћене па се тако, по већ виђеном сценарију, за све пропусте Покрајинске владе оптужује Влада Републике Србије. С друге стране, брига о ускраћивању новца локалним самоуправама у АПВ је неоснована јер ће велики број општина и градова кроз пројектно финансирање капиталних инвестиција приходовати значајне своте из републичког буџета – наводи Почуч.

Додаје да ће се мостови, путеви, пруге, комунална инфраструктура и остале бројне капиталне инвестиције у Покрајини суфинансирати из буџета Републике Србије и у овој години.

– Који је стварни разлог анимозитета и отпора Покрајинске владе директном улагању Републике Србије у општине и градове у Војводини с циљем да она, као некада, буде покретач привредног развоја Србије – остаје питање за Покрајинску владу – закључио је Почуч.

Е. Марјанов

 

Тајкунска приватизација, РБВ, Тесла банка...

– Тајкунска приватизација пољопривредних комбината и земље, договорна распродаја фирми у бесцење, уништена инфраструктура, банкарске авантуре, типа Развојне банке Војводине и Тесла банке, задуживања грађана АПВ за више од 100 милиона евра, 190.000 незапослених и још толико осиромашених и гладних последице су владавине Демократске странке у претходној деценији и по. Има ли овде елемената маћехинског односа и кажњавања грађана АПВ од Покрајинске владе? – питао је Почуч.    

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести