Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2016.
22:30
B. Grujić - Vesti A

Muzički spektakl u Zrenjaninu

Bela Mavrak, svetski poznati tenor koji je rođen i odrastao u malom selu Mihajlovu, nadomak Zrenjanina, održao je novogodišnji koncert zajedno sa Zrenjaninskom filharmonijom u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" u ovom gradu.

B. Grujić
Uvek se rado vraća u Banat: Bela Mavrak

Pod dirigentskom palicom Predraga Goste, izvedena su dela Štrausa, Pučinija, Mocarta, Čajkovskog, ali i hitovi starogradske muzike, uz specijalne goste koncerta, sjajne muzičare Aleksandar Dujin orkestra.

Mavrak neposredno nakon koncerta nije skrivao oduševljenje i ushićenost zbog sjajnog nastupa pred svojom publikom, koju je nakon dve decenije ponovo obradovao sjajnim koncertom.

- Drago mi je da ponovo nastupam u gradu u kojem sam odrastao, završio nižu muzičku školu, kao i srednju medicinsku školu i gde me je pokojni profesor Slobodan Bursać otkrio i naveo na pevanje, jer to bi verovatno bila poslednja profesija koju bih ja odabrao. Ovde sam ponikao, volim Zrenjanin i uvek mu se rado vraćam, a kasnije sam nakon srednje škole studirao u Beogradu, završio Akademiju u Kelnu, gde i danas živim. Ali, nikada neću zaboraviti svoj zavičaj i da sam 1994. godine u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" nastupao sa tadašnjom devojkom, Japankom. Sećam se da je, takođe, bio kraj decembra i da je bilo veoma hladno - prisetio se Bela Mavrak, koji sada godišnje ima oko 100 koncerata sa Andreom Rijeuom, gde je solista i jedan od tri tenora u njegovom klasičnom šouu, najvećem na svetu.

Podsetimo, holandski kompozitor i violinista Andre Rijeu je svetski popularan izvođač klasične muzike, poznat i kao moderni kralj valcera. Mavrak je pravi svetski putnik.

- Za Božić sam bio u Engleskoj, u Mančesteru, ali osećaj biti kod kuće, među svojima, jeste jedinstven i ne bih ga menjao ni za šta na svetu. Upravo zato sam i oduševljen što sam dobio priliku da održim ovaj koncert i to baš sa Zrenjaninskom filharmonijom koja ponovo postoji - dodao je Bela.

Novogodišnji koncert u prepunoj sali zrenjaninskog pozorišta doneo je hitove klasične, ali i starogradske muzike uz koje su svi zaista uživali.

Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije, fasciniran sjajnim nastupom naglasio je da je pre dve godine na koncertu Zrenjaninskog kamernog orkestra, pozdravivši publiku, obećao da će raditi i boriti se da Zrenjanin dobije filharmoniju.

- Naravno da sam tada sledio samo neki svoj osećaj i da ni sam nisam verovao u svoje reči, ali, eto, za manje od godinu dana jedan san se ostvario, filharmonija je ponovo oživela, na radost mnogih. Za one koji ne znaju, valja istaći da je u gradu Zrenjaninu, tadašnjem Bečkereku, sada već veoma daleke 1890. godine, osnovana filharmonija. U početku je bila amaterska, a vremenom se razvijala i funkcionisala je sve do 1954. godine. Nakon šest decenija Zrenjaninska filharmonija ponovo se našla na sceni početkom prošle godine, a koncert sa velikim umetnikom i svetski priznatim tenorom Belom Mavrakom kruna je napornog rada na probama - istakao je Roman Bugar.

Čast i zadovoljstvo

- Velika je čast i zadovoljstvo nastupiti sa Belom Mavrakom i Zrenjaninskom filharmonijom, koja ovim na neki način obeležava skoro godinu dana postojanja, i što je po meni izuzetno značajno za kulturu cele naše zemlje, a naročito za grad Zrenjanin, jer je jedna od najstarijih filharmonija na ovim prostorima - naglasio je Predrag Gosta, dirigent.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online